ONU raportează că în Siria s-au folosit arme chimice, fără să indice însă un vinovat

Data publicării:
siria-4

În atacul din 21 august din Siria, în urma căruia au murit 1429 de oameni, au fost folosite arme chimice, indică un raport întocmit de o echipă de inspectori ai Organizaţiei Naţiunilor Unite ONU care, zile în şir, au adunat probe şi au audiat martori. Cea mai aşteptată informaţie, respectiv cine a ordonat folosirea de gaz sarin împotriva populaţiei civile – Bashar al-Assad sau lideri ai rebelilor - , nu apare în raport. De fapt, documentul precizează doar că persoanele vinovate de folosirea armelor neconvenţionale trebuie pedepsite.

Secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, este cel care a prezentat raportul la New York, în spatele uşilor închise. Potrivit documentului, inspectorii Naţiunilor Unite au strâns mărturii de la peste 50 de supravieţuitori, doctori şi salvatori implicaţi în atacul din 21 august. Au fost colectate de la aceştia mostre de păr, urină şi sânge.

Dovezile clare şi convingătoare colectate arată că rachete sol-sol care conţineau gaz sarin au fost folosite în Ein Tarma, Moadamiyah şi Zalmalka, în suburbia Ghouta a Damascului. Rezultatele sunt copleşitoare şi de necontestat. Faptele vorbesc de la sine”, se arată în raport.

Pe de altă parte, cele mai multe victime sunt ucise cu arme convenţionale: „În timp ce acţiunea privind armele chimice înaintează, comunitatea internaţională, inclusiv Naţiunile Unite, nu trebuie să închidă ochii la crimele de război şi crimele împotriva umanităţii comise cu arme convenţionale. Nici aceste violenţe nu trebuie să rămână nepedepsite”, indică raportorii ONU.

Comisia Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a anunţat că anchetează încă 14 presupuse cazuri de atacuri cu arme chimice comise în Siria în ultimii doi ani. Inspectorii ONU au acuzat ambele tabere - atât regimul Bashar al Assad, cât şi pe rebeli. „Guvernul comite atât crime de război, cât şi crime împotriva umanităţii, iar pentru moment, opoziţia comite doar crime de război”, a arătat unul din membrii comisiei de anchetă a ONU, Karen Abuzayd.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri