Sari la conținut

ONU: Zeci de mii de civili, „scuturi umane” la Mosul

Gruparea teroristă Statul Islamic a răpit zeci de mii de bărbaţi, femei şi copii din jurul oraşului irakian Mosul şi îi folosesc drept scuturi umane în oraş, a anunţat ONU, potrivit News.ro.

Refugees Fleeing ISIS Offensive Pour Into Kurdistan

FOTO: Gulliver / Getty Images

Militanţii sunniţi radicalizaţi din ISIS au ucis cel puţin 232 de oameni miercuri, inclusiv 190 de foşti membri ai forţelor irakiene de securitate şi 42 de civili, care au refuzat să le asculte ordinele, a spus purtătoarea de cuvânt a agenţiei ONU pentru drepturile omului, Ravina Shamdasani.

„Informaţii credibile sugerează că ISIS a obligat zeci de mii de oameni să îşi părăsească locuinţele din districtele din jurul Mosulului şi au mutat civilii în oraş, de la lansarea operaţiunii de reinstaurare a controlului Guvernului irakian la Mosul, pe 17 octombrie”, a spus oficialul.

Aproape 8.000 de familii, formate din circa şase oameni fiecare, au fost răpite.

“Strategia laşă a ISIS este să încerce să folosească prezenţa ostaticilor civil pentru a face unele puncte, zone sau forţele militare imune la operaţiunile militare, folosind practic zeci de mii de femei, bărbaţi copii ca scuturi umane. Mulţi dintre cei care au refuzat să accepte au fost împuşcaţi pe loc”, a adăugat Ravina Shamdasani.