Opt marocani, suspectați că fac parte din Statul Islamic, au fost arestați pe aeroportul din Istanbul

Data publicării:
suspecti arestati turcia

FOTO: Anadolu

Potrivit unor surse apropiate serviciilor de securitate, citate de agenția Anadolu, cei opt suspecți au călătorit cu un avion ce decolase de la Casablanca (Maroc) și au spus poliției că sunt turiști, dând asigurări că au rezervat camere într-un hotel.

După ce au făcut verificări, polițiștii au constatat că suspecții au mințit și i-au predat unei unități speciale antiteroriste. Asupra unuia dintre ei a fost găsit un document scris de mână, care detalia itinerariul pe care urmau să-l parcurgă cu trenul sau autobuzul până în Germania, via Grecia, Serbia și Ungaria.

FOTO: Anadolu

În mod curios, și grănicerii moldoveni au arestat, tot marți, doi cetățeni convertiți la islam suspectați că voiau să treacă ilegal granița în România. Asupra lor au fost găsite mai multe cărţi de propagandă islamistă, dar și o listă scrisă de mână în rusă, care, aparent, marca traseul pe care voiau să-l urmeze cei doi suspecţi pentru a ajunge în Franţa. Primul punct de pe traseu era România, urmată de Serbia, Slovenia şi Italia, unde erau specificate chiar oraşe: Veneţia, Verona, Milano şi Torino. Ultima etapă era Franţa.

FOTO: www.border.gov.md

Pentru moment, autorităţile moldovene nu ştiu motivele exacte pentru care cei doi bărbaţi voiau să ajungă în Hexagon, dar colaborează cu serviciile din ţările de pe traseu, pentru a vedea dacă cei doi fac parte dintr-o reţea teroristă şi dacă voiau să participe la organizarea unui atac pe teritoriul francez.

Cei opt suspecți arestați marți în Turcia voiau să ajungă în Germania și să se declare refugiați sirieni.

Îngrijorările legate de refugiați s-au amplificat odată cu atentatele de vinerea trecută de la Paris, soldate cu 129 de morți, mai ales că în apropierea cadavrului unuia dintre kamikaze a fost găsit pașaportul unui refugiat sirian, chiar dacă autenticitatea acestui document a fost pusă la îndoială.

Pe de altă parte, meciul de fotbal Germania-Olanda prevăzut marți seara la Hanovra a fost anulat din cauza amenințării producerii unui atentat, deși poliția nu a găsit explozibili și nici nu a făcut vreo arestare.

Miercuri, gara centrală din Dusseldorf a fost ținta unei alerte teroriste.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri