Sari la conținut

Oraş în flăcări în estul Ucrainei. P. Poroşenko: "Credem că acordul de la Minsk este în mare pericol"

ACTUALIZARE 13.10. Separatiştii proruşi au lansat o adevărată ofensivă asupra oraşului Debalţeve, un nod feroviar strategic din estul Ucrainei.

Potrivit primarului localităţii, oraşul este în flăcări după ce rebelii au atacat dimineaţă cu lansatoare de rachete. Mai multe clădiri de locuinţe, dar şi imobile administrative au fost distruse, potrivit aceleiaşi surse. Bilanţul victimelor din ultimele zile a ajuns la peste 30 de morţi.


Preşedintele Petro Poroşenko avertizează că aceste violenţe pun sub semnul întrebării înţelegerea încheiată, iar Statele Unite acuză Rusia că alimentează în continuare rebelii cu armament şi echipamente militare.

Mai multe imagini surprinse în apropierea oraşului Mariupol arată atmosfera în această zonă, unde de câteva zile se dau lupte grele între armata ucraineană şi separatiştii proruşi care vor să preia controlul asupra punctului strategic de la Marea Azov.

Situaţia nu este mai bună nici în Lugansk.

Iar, la Doneţk, exploziile şi rafalele de armă continuă să se audă zi şi noapte. În oraş nu au mai rămas multe clădiri întregi, iar oamenii trăiesc în teroare.

Lupte grele se dau şi în jurul oraşului Debalţevo, un nod feroviar de importanţă strategică, care leagă Doneţk de Lugansk. Aproximativ 8000 de soldaţi ucraineni ar fi încercuiţi acolo, iar alte mii de civili sunt în mijlocul confruntărilor.

„Acesta nu este doar nu atac asupra civililor ucraineni, este un atac asupra rezultatelor de la Minsk. Din păcate, fără nicio explicaţie după Minsk, operaţiunea ofensivă a Rusiei s-a intensificat semnificativ. Încă credem că acordul de la Minsk este în mare pericol”, spune Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei.

Statele Unite acuză Rusia că alimentează conflictul.

„Armata rusă a trimis echipamente de artilerie şi sisteme de lansatoare de rachete în Debalţevo de unde atacă poziţiile ucrainene. Armata rusă şi sisteme de apărare anti-rachetă sunt mobilizate lângă Debalţevo”, declară Jen Psaki, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Acordul de încetare a focului urmează să intre în vigoare în această seară la ora 24.00 şi să pună punct luptelor care s-au soldat, din aprilie şi până acum, cu peste 5.400 de morţi şi cu aproape 13.000 de răniţi.