Oraşul irakian Sinjar, recucerit de trupele kurde. Trupele irakiene au reînceput asediul oraşului Ramadi

Data publicării:
harta-1

Emwazi este un ucigaş barbar. El a apărut în acele filmări revoltătoare cu decapitările muncitorilor britanici. A reprezentat o ameninţare serioasă şi permanentă pentru civili nevinovaţi, nu numai în Siria, ci în întreaga lume, dar şi în Marea Britanie. Era călăul-şef al ISIS şi nu trebuie să uităm niciodată că a omorât şi foarte mulţi musulmani. Prin urmare, acesta a fost un act de autoapărare. A fost o acţiune justă”, a declarat David Cameron, premierul Marii Britanii.

Atacul a fost realizat cu o dronă în oraşul sirian Rakka, localitate considerată de jihadişti centrul aşa-zisului califat. Un proiectil a fost lansat chiar în timp ce acesta ieşea dintr-o casă în care se ascundea.

Între timp, luptătorii kurzi au reuşit să elibereze oraşul Sinjar, în nord-vestul Irakului, în apropiere de graniţa cu Siria.

Considerat punct strategic pentru că leagă Rakka şi Mosul, principalele oraşe din Siria, respectiv Irak, controlate de jihadişti, Sinjarul a fost greu încercat în ultimul an.

Strategia kurzilor urmăreşte izolarea celor două fiefuri jihadiste pentru a le tăia căile de aprovizionare cu armament şi alimente pentru ca apoi să le încercuiască şi recucerească.

Tupele kurde au arborat un uriaş steag naţional la intrarea în oraşul recucerit.

„Forţele Peshmerga sunt prezente acum în Sinjar. Ele patrulează pe fiecare alee a oraşului şi îi resping pe militanţii ISIS. Am capturat multe dintre armele lor. Trupele deţin acum controlul întregului oraş”, a spus un luptător kurd.

Ofensiva împotriva Statului Islamic a fost reluată şi de trupele irakiene. Acestea au reînceput asediul oraşului Ramadi, din vestul Irakului.

Pe de altă parte, militanţii islamişti au pus la cale două atentate de amploare în Liban. Zeci de oameni au murit, iar alţi aproape 200 au fost răniţi într-un dublu atentat care a avut loc într-o periferie a Beirutului. Statul Islamic a revendicat atacul şi a precizat într-un comunicat postat pe Twitter că mai întâi militanţii săi au aruncat în aer o bicicletă încărcată cu explozibil, pentru ca apoi, când oamenii s-au adunat să dea primul ajutor, un atacator să se arunce în aer, chiar în mijlocul lor.

Exploziile au avut loc în contextul în care gruparea teroristă este tot mai implicată în războiul civil din Siria. Hezbollah a trimis sute de combatanţi care să lupte alături de armata siriană împotriva Statului Islamic şi rebelilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri