Organizația teroristă de 2 miliarde de dolari

Data publicării:
ISIS 22-1

Petrolul este principala sursă de venit a grupării Statul Islamic. Nici nu e de mirare, din moment ce organizaţia controlează câmpuri petrolifere uriaşe din estul Siriei şi nordul Irakului. Practic, teroriştii au pus mâna pe o producție de 80.000 de barili de petrol pe zi, iar câştigurile vin din vânzarea acestuia pe piaţa neagră.

La un calcul simplu, organizaţia teroristă câştigă undeva între două şi trei milioane de dolari pe zi numai din vânzarea petrolului.

Iar petrolul nu e singura sursă de venit. Statul Islamic strânge bani şi din atacuri şi jafuri la scară mare. Cel mai la îndemână exemplu este atacul asupra băncii centrale din oraşul irakian Mosul. Teroriştii au plecat de-acolo cu 430 de milioane de dolari, sumă care le-ar putea permite, spre exemplu, să plătească 60.000 de luptători, timp de un an.

Bani vin şi din vânzarea de ostatici către ţările de origine, adică din Occident, ţări dispuse să dea milioane de dolari pentru a salva vieţile unor cetăţeni. Desigur, neoficial.

Mai sunt şi donaţiile, pe care însă nimeni nu le recunoaşte.

Dincolo de faptul că se autofinanţează, organizația teroristă se consideră şi un stat, aşa cum îi spune şi numele. Un stat care a impus o organizare socială în oraşele pe care le controlează. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri