Ostaticii Statului Islamic povestesc despre ororile captivității

Data publicării:
ostatic

Privaţi de libertate, torturaţi zile la rând şi ameninţaţi cu moartea, ostaticii eliberaţi de americani din mâinile Statului Islamic şi-au găsit greu cuvintele pentru a povesti grozăviile prin care au trecut. Nu credeau că vor scăpa cu viaţă din chinurile îndurate în închisoarea din Hawija. Unii dintre ei se aflau în captivitate de aproape jumătate de an, erau foşti angajaţi ai Guvernului irakian, membri ai forţelor de ordine sau foşti recruţi ai Statului Islamic acuzaţi de trădare.

„Când ne duceau la interogatoriu, ne acopereau feţele şi ne încătuşau. Nu se opreau din tortură până nu mărturiseam ceva. Cei care mărturiseau erau executaţi”, a povestit unul dintre ei.

Nu exista îndurare pentru nimeni, iar execuţiile erau la ordinea zilei.

„Eu am fost capturat de ISIS acum cinci luni şi de atunci n-am mai văzut lumina zilei. Eram chinuţi în cele mai cumplite moduri, eram trataţi inuman. (...) Executau oameni în fiecare zi. Îi vedeam cum sunt ucişi, uneori şi câte cinci pe zi. Alteori auzeam doar focurile de armă”, a relatat un alt ostatic.

Operaţiunea de salvare americano-kurdă a pus capăt coşmarului pentru 69 de deţinuţi. Aceştia au fost mutaţi în siguranţă la Erbil, capitala Kurdistanului irakian.

Intervenţia militară organizată de militanţii kurzi, cu sprijinul trupelor americane, a avut loc pe 22 octombrie. În cursul misiunii, un soldat american şi 20 de terorişti au fost ucişi. Alţi şase membri ai Statului Islamic au fost arestaţi. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri