Palestina a devenit membră a Curții Penale Internaționale

Data publicării:
palestina

O ceremonie cu ușile închise a avut loc la sediul tribunalului de la Haga pentru a marca această aderare în cadrul căreia ministrul palestinian de externe, Ryad al-Malki, a primit o copie simbolică a Statutului de la Roma, care stă la baza CPI.

Aderarea Palestinei la CPI este văzută ca un nou pas în confruntarea diplomatică și judiciară angajată în 2014 de către conducerea palestiniană. De asemenea, este un demers cu consecințe incerte: premierul israelian Benjamin Netanyahu și alți lideri israelieni par departe de ziua când ar putea să compară în fața curții de la Haga.

La sfârșitul anului 2014, palestinienii au decis să se alăture CPI, care are scopul de a-i urmări în justiție pe autorii de genocid, crime împotriva umanității și crime de război, după ce un proiect de rezoluție pentru a pune capăt ocupației israeliene în trei ani a fost respins de Consiliul de Securitate al ONU. 

Simultan cu cererea de aderare la CPI, președintele palestinian Mahmoud Abbas a trimis instanței internaționale un document autorizând procurorul CPI, Fatou Bensouda, să ancheteze presupuse crime comise în teritoriile palestiniene începând cu 13 iunie 2014.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri