Sari la conținut

#PanamaPapers | 10.000 de oameni au ieșit în stradă pentru a-i cere demisia premierului Islandei

Zece mii de oameni au ieşit în faţa clădirii parlamentului islandez din Reykjavik ca să ceară demisia premierului. Oamenii au venit înarmaţi cu fluiere şi tobe.

Furia populară s-a declanşat după ce şeful executivului islandez a refuzat categoric să demisioneze din funcţie în ciuda dezvăluirilor făcute de presă.


Sigmundur David Gunnlaugsson, premierul Islandei: „Cu siguranţă nu voi demisiona pentru că ceea ce am văzut este faptul că soţia mea şi-a plătit întotdeauna taxele. Am văzut, de asemenea, că ea a evitat orice conflict de interese prin faptul că nu a investit în companii islandeze atât timp cât eu sunt în politică. În sfârşit, am văzut că eu am fost dispus să pun interesele poporului islandez înainte de toate chiar dacă acest lucru este în dezavantajul familiei mele. ”

Din Dosarele Panama reiese că prim-ministrul a folosit serviciile Mossack Fonseca pentru a ascunde investiţii de milioane de dolari în băncile din Islanda prin companii conduse de soţia lui. Premierul islandez a fost abordat prima dată în martie de jurnaliştii suedezi care i-au luat un interviu pentru televiziunea naţională în legătură cu afacerile sale. Iritat de întrebări, premierul a întrerupt brusc interviul.

Reporter: „Ce puteţi să-mi spuneţi despre o companie numită Wintris?

Sigmundur David Gunnlaugsson, premierul Islandei: Este o...

Reporter: Vă aparţine?

Sigmundur David Gunnlaugsson, premierul Islandei: Soţia mea a vândut o parte din compania familiei. A fost trecută în grija unei bănci, iar banca a făcut un aranjament din care a rezultat această companie. Nu ştiu cum funcţionează totul. Dar totul a fost declarat încă de la început. Ce vreţi să...?

Reporter: Ce deţinea compania? Ştim că avea şi are acţiuni la băncile falimentare.

Sigmundur David Gunnlaugsson, premierul Islandei: Mă întrebaţi lucruri despre care nu m-am informat.

Reporter: V-aţi vândut acţiunile în 2009 pentru un dolar.

Sigmundur David Gunnlaugsson, premierul Islandei: Nu, nu, nu! Faceţi să pară suspect ceva ce nu este suspect. Ce încercaţi să inventaţi? E complet inacceptabil.”

Citiți și:

PANAMA PAPERS | Premierul Islandei a plecat din timpul unui interviu

PANAMA PAPERS | Rețeta prin care bogații lumii își ascundeau banii. Filiera românească

Rețeta prin care lideri ai lumii își ascund banii. „Urma” de 2 miliarde de dolari care duce la Vladimir Putin