Papa Francisc a făcut urări doar în italiană. Mesajul în 60 de limbi nu a mai fost rostit

Data publicării:
31032013 papa italina

La prima sărbătoare pascală în calitate de lider al biserii catolice, Papa Francisc a surprins prin faptul că nu a rostit această urare în cele în jur de 60 de limbi în care o spuneau cei care i-au precedat pe tronului Sfântului Petru.

Există deja speculaţii potrivit cărora suuveranul avea pregătite urările, însă ar fi renunţat să le spună pentru că nu se consideră foarte priceput la limbile străine.

Peste 250 de mii de credincioşi au fost prezenţi în Piaţa San Pietro, iar printre ei au fost şi români. Liderul Bisericii Catolice a mai spus că se roagă pentru găsirea unei soluţii politice în conflictul din Siria şi pentru reconcilierea în peninsula coreeană.

„Iată invitaţia pe care o adresez tuturor: să primim harul Învierii lui Hristos! Şi să îi cerem lui Hristos cel înviat să transforme moartea în viaţă, ura în dragoste, răzbunarea în iertare, războaiele în pace”, a declarat Papa Francisc în mesajul „Urbi et Orbi”.

„În contextul conflictelor sângeroase din Africa, mă rog pentru instaurarea păcii în Mali, Nigeria, Republica Democrată Congo şi Republica Centrafricană[...] Mă rog pentru pacea în întreaga lume, o lume divizată în continuare de avariţia celor care caută câştiguri facile, o lume rănită de egoismul care ameninţă viaţa umană şi familia, de egoismul care se manifestă în traficul de persoane şi în reducerea oamenilor la sclavie. O lume afectată de violenţele provocate de grupuri care fac trafic de droguri şi de exploatarea iraţională a resurselor naturale. Oamenii au responsabilitatea protejării creaţiei lui Dumnezeu. Pace Pământului pe care trăim! Hristos cel înviat să alineze suferinţele victimelor calamităţilor naturale şi să ne facă responsabili de creaţia Lui", a continuat Papa Francisc.

În finalul discursului său, papa Francisc a ţinut să mulţumească florarilor olandezi care au decorat piaţa San Pietro.

E surprinzator, oricum, mesajul de dinainte. Binecuvânarea 'Urbi et orbi' se adresa întregii lumi. A spus 'Pace către întreaga lume', astfel încât e reduntată acea rostire în linii particulare. Poate alți apropiați de-ai săi au considerat că e bine să se renunţe”, este de părere Marius Vasileanu, profesor de istoria religiilor, invitat în studioul Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri