Papa Francisc: Agresiunea nedreaptă din Irak trebuie stopată printr-o acţiune colectivă a ONU

Data publicării:
Papa Francisc si Barack Obama la Vatican-AFP Mediafax Foto-GABRIEL BOUYS

 

Intervievat la bordul avionului care îl aduce din Coreea de Sud pe tema atacurilor americane asupra obiectivelor Statului Islamic (SI) în nordul Irakului, Papa Francisc a răspuns: „În cazul în care există o agresiune militară, este legal să stopezi agresorul nedrept. Subliniez verbul: a stopa, nu spun să bombardezi, nici să faci război”.

O singură naţiune nu poate hotărî cum să oprească această agresiune, a adăugat el, referindu-se la atacurile aeriene americane, scrie Mediafax.

În plus, Papa Francisc s-a declarat disponibil să meargă în Irak pentru a-şi aduce sprijinul refugiaţilor creştini şi de alte confesiuni din Kurdistanul autonom.

Evocând iniţiativele luate în calcul de către el însuşi şi colaboratorii săi pentru a ajuta comunităţile ameninţate de către jihadişti în nordul Iakului, papa a explicat: „noi am spus, dacă este necesar, la întoarcerea din Coreea, am putea să mergem acolo. În acest moment, nu este cel mai bun lucru care se poate face”, a adăugat papa.

Pe de altă parte, Papa Francisc şi-a exprimat dorinţa de a merge în China. În cursul călătoriei în Coreea de Sud, Papa le-a cerut unor ţări asiatice, între care China şi Vietnam, să accepte „un dialog fratern”, subliniind că membrii comunităţii catolice nu intenţionează să se comporte precum nişte "cuceritori". El a amintit în acest sens o scrisoare deschisă trimisă în 2007 catolicilor chinezi de către Papa Benedict al XVI-lea. Creştinii chinezi sunt divizaţi între o Biserică legată de regimul comunist şi o Biserică clandestină fidelă Romei.

Recent, adepţii Jihadului din gruparea teroristă Statul Islamic au comis alt val de orori în Siria: au decapitat sute de civili dintr-un trib din estul ţării. Fanatismul lor a lăsat urme sângeroase şi în Irak, unde au omorât 80 de bărbaţi din minoritatea religioasă Yazidi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri