Sari la conținut
News Alert

Papa Francisc condamnă resurgența antisemitismului în Europa

 

Tendințele antisemite și unele acte de ură și violență sunt preocupante în Europa. Fiecare creștin nu poate fi decât ferm în condamnarea oricărei forme de antisemitism”, a declarat Jorge Bergoglio, care și-a manifestat de multe ori prietenia față de evrei și iudaism, notează Agerpres.

Papa argentinian i-a primit în audiență pe responsabilii Conferinței Rabinilor Europeni (CER), o premieră de la înființarea acestei organizații în 1956.

Făcând referire la documentul Conciliului Vatican II, ''Nostra Aetate'', care în 2005 a exprimat respectul față de alte religii, inclusiv iudaismul, rupând cu secole de antiiudaism catolic, Papa Francisc a subliniat că acest dialog progresează „de aproape o jumătate de secol într-o manieră sistematică”.

Papa i-a adus un vibrant omagiu Rabinului Romei, Elio Toaff, „om al păcii și al dialogului”, decedat duminică la Roma, care a avut un rol esențial în apropierea dintre evrei și creștini, primindu-l în sinagoga sa pe Papa Ioan Paul al II-lea în 1986. Între cei doi s-au stabilit relații de prietenie după această vizită istorică.