Papa Francisc, „o altă slujbă, un alt scandal internaţional”. Criza diplomatică dintre Vatican şi Turcia, în presa din întreaga lume

Data publicării:
12 PAPA FRANCISC 2

Tensiunile au fost provocate după ce Papa Francisc a catalogat drept genocid masacrarea armenilor de către otomani, în urmă cu o sută de ani. Reacţiile acide ale Ankarei au fost remarcate de jurnalişti, care au criticat, în parte, şi gestul făcut de Suveranul Pontif.

Afirmaţiile Sfântului Părinte au stârnit reacţii de tot felul în rândul presei din Turcia, de la indignare la indiferenţă, în funcţie de cât de strânsă este relaţia publicaţiilor cu Guvernul, notează Reuters.

Turcii de rând, însă, au cerut tuturor părţilor să lase istoria acolo unde îi e locul, adică în trecut. Tot Reuters a remarcat: „Când Papa Francisc a devenit primul Suveran Pontif care a recunoscut public că masacrul armenilor din 1915 este un genocid, reacţia Ankarei a fost rapidă şi iritată: şi-a convocat ambasadorul de la Vatican”.

Scandalul diplomatic dintre Vatican şi Turcia a ajuns şi în presa de peste Ocean. „Turcia l-a acuzat pe Papa de discriminare”, a titrat Bloomberg.

Şi Washington Post a punctat că Papa Francisc a reaprins dezbaterile vechi de un secol, catalogând masacrarea armenilor drept un genocid. „O altă slujbă, un alt scandal internaţional. Controversele par să devină o obişnuinţă pentru Papa Francisc”, au mai scris cei de la Washington Post.

Francezii de la publicaţia online Liberation titrează „Papa Francisc foloseşte pentru prima oară termenul genocid”, în vreme ce Le Figaro avertizează, încă din titlu, că genocidul armean este încă un subiect tabu pentru Turcia.

Publicaţia indiană Zee News a punctat că Turcia a tras o linie sfidătoare şi că refuză să admită că uciderea în masă a armenilor în Primul Război Mondial a fost un genocid.

Şi jurnaliştii de la The Week au notat că ministrul turc de Externe s-a arătat dezamăgit de comentariile Papei, care incită la ură, conform oficialului de la Ankara. Nemţii de la Die Welt au preluat acuzaţiile făcute de acesta, care l-a acuzat pe Suveranul Pontif că promovează rasismul în Europa.

Agenţia de ştiri Associated Press a remarcat poziţia luată de şeful Naţiunilor Unite, în legătură cu masacrul armenilor. Secretarul-general Ban Ki-moon consideră că atacul otomanilor din urmă cu o sută de ani este o atrocitate, dar nu susţine comentariul Papei Francisc care a spus că acesta este primul genocid din secolul al XX-lea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri