Papa Francisc: „Rusia poate da mult” pentru pacea mondială

Data publicării:
papa-francisc-cuba-GettyImages-20.9.2015

Foto: Gulliver / GettyImages

Întrebat în legătură cu motivele care l-au determinat să dorească o întâlnire cu patriarhul rus Kiril — întâlnire ce urmează să aibă loc vineri, la Havana —, papa a subliniat în interviul menționat importanța de a vorbi cu rușii pentru pacea mondială și a enunțat principiul care stă la baza diplomației sale: „Trebuie construite punți. Pas cu pas. Până se ajunge să fie strânsă mâna celui care se află de cealaltă parte”.

Punțile sunt durabile și contribuie la pacea (în lume). Zidurile, nu. Acestea trebuie distruse, nu construite. Ele sunt sortite căderii, unul după altul. Să ne gândim la cel de la Berlin. Părea etern și a căzut într-o zi”, a amintit papa în declarațiile sale pentru Corriere della Sera.

Ca și China, „Rusia poate da mult”, a insistat suveranul pontif, reluând expresia sa de „război mondial pe bucăți”. În realitate, a adăugat papa, acest război „nu este unul pe bucăți: este cu adevărat un război”.

În același interviu, papa Francisc a mai afirmat că, la întâlnirea de la Havana cu patriarhul Kiril, ar dori „să-i întâlnească și să-i îmbrățișeze din nou pe frații ortodocși”, subliniind că pentru această întrevedere „au fost doi ani de tratative în secret, bine conduse de episcopi competenți”.

În legătură cu conflictele din lumea arabă, papa Francisc a declarat că, „în parte, a existat o convergență de analize între Sfântul Scaun și Rusia„.

În parte... căci nu trebuie exagerat: Rusia are propriile sale interese”, a ținut să adauge el.

Vaticanul a anunțat vinerea trecută o întâlnire „istorică” cu patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kiril, întâlnire confirmată în aceeași zi de Patriarhia rusă. Întrevederea va avea loc pe aeroportul din Havana, Cuba, cu prilejul unor vizite pe care șefii Bisericii Catolice și Bisericii Ortodoxe Ruse le efectuează în țări din America Latină.

Kremlinul, prin purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov, a salutat luni, potrivit Interfax, decizia patriarhului Kiril și a papei Francisc de a avea această întâlnire, exprimându-și speranța că întrevederea se va desfășura cu succes.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri