Papa Francisc, victorie în Orientul Mijlociu: Mahmoud Abbas şi Shimon Peres au fost de acord să vină la Vatican pentru a se ruga împreună

Data publicării:
francisc-2

Papa Francisc şi-a continuat turneul în Orientul Mijlociu şi s-a întâlnit duminică cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, dar şi cu preşedintele şi premierul Israelului. Şeful Bisericii Catolice a făcut un apel pentru pace în regiune şi i-a invitat pe ambii lideri la Vatican. La Betleem, Suveranul Pontif s-a recules la zidul care desparte oraşul palestinian de Israel.

Papa Francisc la Tel Aviv, între Shimon Peres şi Benjamin Netanyahu

Oprirea Suveranului Pontif la zidul care separă Betleemul de Israel nu era prevăzută în programul oficial, aşa că gestul a subliniat importanţa ajungerii la pace în Orientul Mijlociu. De altfel, şeful Bisericii Catolice i-a invitat la locuinţa sa din Vatican pe ambii lideri pentru a se ruga pentru pace:

Doresc să vă fac o invitaţie dumneavoastră, domnule preşedinte Mahmoud Abbas şi domnului preşedinte Shimon Peres, de a face împreună cu mine o rugăciune puternică pentru a cere darul păcii de la Dumnezeu”, a spus Papa Francisc la Betleem.

După escala de aici, Papa Francisc a plecat cu un elicopter la Tel Aviv, unde a fost întâmpinat de către preşedintele israelian Shimon Peres şi premierul Benjamin Netanyahu.

Vizita Papei în Orientul Mijlociu are loc la câteva săptămâni de la eşecul negocierilor de pace israeliano-palestiniene. Potrivit analiştilor politici, invitaţia adresată celor doi preşedinţi la Vatican este o răsturnare importantă a situaţiei, mai ales că invitaţia a fost acceptată atât de liderul palestinian, cât şi de cel israelian.

Sosirea dumneavoastră în statul Israel aminteşte că religii şi naţionalităţi diferite conlocuiesc. Israelul este un stat democratic unde trăim împreună, în interiorul graniţelor noastre, şi continuăm să căutam pacea”, a spus Shimon Peres.

De la Tel Aviv, Papa a plecat la Ierusalim, unde s-a rugat la Biserica Sfântului Mormânt şi unde s-a întâlnit cu Patriarhul ecumenic ortodox Bartolomeu, pentru a marca împlinirea a 50 de ani de la conclavul care a înlăturat disputa dintre Biserica Ortodoxă şi cea Catolică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri