Sari la conținut

Papa Francisc, vizită istorică în Albania, cu puncte de control şi lunetişti pe clădiri

Comemorarea victimelor comunismului şi dialogul interreligios sunt principalele obiective ale vizitei pe care Papa Francisc o face în Albania. Vorbim de unul dintre puținele state europeme cu populaţie musulmană predominantă, care a dat-o lumii pe Maica Tereza, laureată a Premiului Nobel pentru Pace.

„Religiile sunt unite aici, în Albania. Eu sunt din oraşul Berat, iar acolo sunt musulmani, ortodocşi şi catolici. Ori de câte ori e o sărbătoare religioasă, ne adunăm cu toţii şi marcăm momentul”, a spus Papa Francisc.

În aşteptarea vizitei Papei Francisc, autorităţile de la Tirana au luat măsuri excepţionale de securitate: au fost organizate zeci de puncte de control, circulaţia maşinilor a fost interzisă, iar pe clădiri vor fi instalaţi lunetişti. Aceasta cu atât mai mult cu cât Suveranul Pontif a primit recent ameninţări cu moartea din partea jihadiştilor din Statul Islamic.

Vizita Papei Francisc în Albania este a doua a unui Suveran Pontif, după cea a Papei Ioan Paul al Doilea, în 1993. 56% din populaţie este musulmană, dar ţara a trecut printr-o perioadă neagră în perioada în care a fost condusă de dictatorul Enver Hoxha. În 1967, acesta a proclamat Albania drept primul stat ateist din lume, iar sute de biserici şi moschei au fost distruse din ordinul său. 

Pe aceeași temă