Papa Francisc vrea să meargă în Coreea de Nord. „Ar trebui să mă invite. Nu voi refuza”

Data publicării:
papamobil
Papa Francisc într-un papamobil. Sursa foto: Profimedia Images

Papa Francisc a cerut să fie invitat în Coreea de Nord, potrivit televiziunii publice din Coreea de Sud, KBS, preluată de Reuters. Ar fi prima vizită a unui suveran pontif în cea mai izolată țară din lume.

„Voi merge imediat ce voi fi invitat. Adică ar trebui să mă invite. Nu voi refuza”, este citată o declarație a Papei Francisc dată într-un interviu pentru postul KBS.

O asemenea vizită ar fi prima a unui suveran pontif în statul izolat, care nu permite preoților să se instaleze definitiv în această țară.

Potrivit Reuters, se cunosc puține lucruri despre câți nord-coreeni sunt catolici și cum își practică credința.

Fostul președinte sud-coreean Moon Jae-in, care este catolic, l-a îndemnat pe Papa Francisc să meargă în Coreea de Nord, spunând că o vizită papală la Phenian ar ajuta la stabilirea păcii în peninsula coreeană.

Când s-a întâlnit cu papa în 2018, Moon i-a transmis o invitație verbală din partea liderului nord-coreean Kim Jong Un. vaticanul încă așteaptă o invitație scrisă.

La vremea respectivă, oficialii de la Vatican au spus că papa, care a făcut numeroase apeluri la reconciliere între cele două Corei, ar putea lua în calcul o astfel de vizită în anumite condișii, dacă aceasta ar ajuta cauza păcii.

Anul trecut, fostul președinte Moon s-a întâlnit din nou cu papa și i-a dăruit o cruce făcută din sârmă ghimpată de la gardul din zona demilitarizată care desparte cele două țări. El și-a reluat apelul ca papa să meargă în Coreea de Nord.

Constituția Coreei de Nord garantează libertatea religioasă, atâta vreme cât nu subminează statul.

Dar în afară de câteva locuri de rugăciune care sunt controlate de stat - inclusiv o biserică catolică în capitala Phenian -, nicio activitate religioasă deschisă nu este permisă, iar autoritățile au închis  în mod repetat misionari din străinătate.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri