Papa simplifică procedurile pentru anularea căsătoriilor catolice

Data publicării:
papa francisc getty-1

©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Papa Francisc a simplificat și accelerat, marți, procedurile de anulare a căsătoriilor catolice, făcându-le mai accesibile și cerând totodată să fie gratuite.

Măsurile sunt expuse în două scrisori pontificale.

Biserica Romano-Catolică nu acceptă divorţul, dar anularea căsătoriei oferă o alternativă pentru soţii care vor să se despartă. Biserica va simplifica procedura anulării căsătoriei, procedură care se aplică atunci când anumite condiţii nu sunt întrunite, cum ar fi libertatea de conştiinţă sau refuzul de a face copii.

Măsura vine ca urmare a unui sinod din toamna anului trecut în care s-a luat în discuţie o nouă abordare a Bisericii Catolice faţă de credincioşii căsătoriţi.

Astfel, o singură sentință va fi suficientă pentru a pronunța anularea căsătoriei, suprimându-se astfel obligativitatea existentă până acum a unei decizii pronunțate de două instanțe. Apelul la tribunalul Sfântului Scaun rămâne posibil, dar în procedură excepțională.

Procedura va fi scurtată în dioceze pentru cele mai evidente cazuri de anulare a căsătoriei. În astfel de situații, episcopul însuși pronunță sentința.

În plus, papa cere ca procedurile să devină gratuite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri