„Părintele” celebrei arme Kalașnikov își regreta invenția. El i-a scris Patriarhului Kiril înainte de a muri

Data publicării:
kalasnikov - 6315402-AFP Mediafax Foto-MAXIM MARMUR 1

„Durerea mea este de nesuportat (...): dacă arma mea a răpit viaţa unor oameni, înseamnă că eu, Mihail Kalaşnikov, fiu de ţăran, creştin ortodox, sunt responsabil de moartea acestor oameni, chiar dacă erau duşmani?", se întreba Kalaşnikov în scrisoarea datată 7 aprilie, relatează Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhului, Aleksandr Volkov, a confirmat că Mihail Kalaşnikov i-a trimis o scrisoare liderului Bisericii Ortotodoxe ruse în care şi-a exprimat preocuparea privind consecinţele folosirii armei sale. „Patriarhul i-a răspuns într-o scrisoare privată", a adăugat el, fără alte comentarii.

Arma de asalt Kalaşnikov, inventată în 1947, a fost produsă, potrivit unor estimări, în 100 de milioane de exemplare în lume.

Arma a devenit simbolul luptei pentru independenţă şi se află pe numeroase drapele, printre care cel al Mozambicului sau al mişcării şiite libaneze Hezbollah.  

Biserica rusă a subliniat că are o poziție foarte clară față de inventatorii armelor și față de cei care le folosesc: „Dacă armele sunt folosite petru a apăra țara-mamă, atunci Biserica susține inventatorii armelor și soldații care le folosesc,. El a inventat această armă pentru a-și apăra țara, nu pentru ca teroriștii să o folosească în Arabia Saudită”. 

Kalașnikov a primit numeroase distincții, printre care Ordinul Lenin și Erou al muncii socialiste, dar a câștigat foarte puțin de pe urma invenței sale. A murit la 23 decembrie, din cauza unor probleme grave de sănătate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri