Parlamentul israelian examinează un proiect de lege privind interzicerea cuvântului „nazist”

Data publicării:
israel

Acest proiect de lege a fost adoptat miercuri printr-un vot preliminar, fiind susţinut de majoritatea reprezentanţilor coaliţiei guvernamentale, informează Mediafax.

Totuşi, textul urmează să fie dezbătut în faţa unei comisii parlamentare, apoi supus unei serii de voturi din partea deputaţilor, înainte de a deveni lege.

Potrivit proiectui de lege, redactat de un deputat din cadrul partidului ultranaţionalist Yisrael Beiteinu, orice persoană care foloseşte cuvântul „nazist” sau un derivat al acestuia sau un simbol al Holocaustului (precum steaua galbenă) sau nazist riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la şase luni şi o amendă echivalentă cu 21.015 de euro.

Totuşi, textul precizează în introducerea, că utilizarea cuvintelor şi simbolurilor nazismului din motive legate de educaţie sau istorie este autorizată.

Unul dintre liderii Partidului Laburist (de centru-stânga), Shelly Yachimovich, a criticat acest text, apreciind că „există o mare diferenţă între utilizarea unei expresii ofensive şi nepotrivite şi faptul de a interzice legal” aceste elemente.

O altă deputată de stânga, Dov Khenin, care face parte din partidul comunist Hadash, a subliniat că politicienii israelieni, inclusiv premierul de dreapta Benjamin Netanyahu, folosesc deseori terminologie nazistă. „Oricine va face un film despre nazişti riscă pedeapsa cu închisoarea?”, a întrebat ea.

Este foarte probabil că acest text totuşi nu va fi adoptat de Knesset, avocatul general Yehuda Weinstein considerând drept inutilă o astfel de lege.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri