Parteneriatul franco-american, relansat. F. Hollande a fost invitatul de onoare al unui dineu de stat la Casa Albă

Data publicării:
hollande dineu

După dineu, a urmat momentul pozei oficiale. Francois Hollande, care a venit la Washington singur, după despărţirea de Valerie Treirweiler, a stat între Barack şi Michelle Obama.

Aranjamentul a fost păstrat şi la masă, pentru a masca lipsa unei prime-doamne a Franţei.

Președintele SUA a ținut un toast: „Pentru prietenul şi partenerul nostru, preşedintele Hollande, pentru toţi prietenii din Franţa prezenţi aici. Trăiască Franţa! Dumnezeu să binecuvânteze America, trăiască alianţa dintre marile noastre naţiuni! În sănătatea voastră!”

Liderul de la Elysee nu s-a lăsat nici el mai prejos şi a vorbit în limba engleză: „În onoarea Statelor Unite ale Americii, a preşedintelui Barack Obana, Michelle, trăiască Statele Unite, trăiască Franţa, trăiască prietenia dintre Franţa şi Statele Unite!”.

Cina festivă a avut loc într-un cort amenajat pe peluza Casei Albe. Printre invitaţi au fost şi vedete din lumea filmului: Bradley Cooper, un vorbitor fluent de franceză, Julia Louis-Dreyfuss, alături de tatăl său, originar din Franţa, scenaristul şi producătorul JJ Abrams şi vedeta de televiziune Stepehn Colbert.

Oaspeţii s-au delectat cu caviar de Illinois, file de vită de Colorado, prăjitură cu ciocolată şi îngheţată de vanilie cu mandarine de Florida.

Dineul a încheiat o zi presărată cu momente simbolice, menite să arate strânsa legătură dintre cele două state. Barack Obama a evitat însă să spună dacă Statele Unite sunt mai apropiate de Marea Britanie sau de Franţa.

„În primul rând, am două fete. Şi amândouă sunt grozave, minunate, şi niciodată nu aş alege între ele. Şi la fel simt cu privire la excelenţii mei parteneri europeni. Toţi sunt minunaţi în felul lor”, a spus liderul de la Casa Albă.

Francois Hollande a dat imediat replica: „Eu am patru copii. Ceea ce face alegerea şi mai dificilă”.

Pe plan politic, Barack Obama şi Francois Hollande au afişat o alianţă fără fisuri. Parisul şi Washingtonul sunt pe aceeaşi lungime de undă în ceea priveşte marile dosare internaţionale - Siria, Iranul sau terorismul din Africa.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri