PAȘAPORT DIPLOMATIC. Africa, un continent al contrastelor. De la dictaturi și război civil la dezvoltare spectaculoasă

Data publicării:
africa razboi

Africa este continentul unde contrastele par să fie definitorii. Diamantele, petrolul şi toate celelalte resurse naturale sunt puse în contrast cu sărăcia şi lipsa de securitate a cetăţenilor din multe ţări africane.

În memoria europeană, colonizarea Africii este legată de sclavagism, dar începuturile acestui fenomen datează din vremurile antice. Cu 2300 de ani în urmă, regele Macedoniei Alexandru cel Mare a cucerit vaste teritorii, printre care şi Egiptul. Aici a fondat Alexandria, unul din cele mai importante oraşe de mai târziu ale Greciei şi Romei antice.

La mijlocul anilor 1800, Franţa şi Marea Britanie deţineau, sub formă de colonii, peste jumătate din continentul african, dar teritorii importante erau deţinute şi de Portugalia şi Germania.

În cursul celui de-al doilea război mondial, puterea militară a ţărilor europene a scăzut, în timp ce mişcările de independenţă ale ţărilor africane s-au intensificat. A început astfel procesul de decolonizare a Africii, care s-a încheiat în 1980.

O situaţie specială exista in Africa de Sud, care, formal, era o republică independentă, însă populaţia de culoare era privată de numeroase drepturi, prin politica de apartheid. Aceasta a fost abolită în 1994, când au avut loc primele alegeri cu sufragiu universal, după mai mulţi ani de negocieri.

Însă în multe cazuri, ţările eliberate de sub colonialism nu erau pregătite pentru menţinerea securităţii, ceea ce a dus la dictaturi, războaie civile, genocide şi atentate teroriste. Algeria, Libera, Nigeria, Zimbabwe, Ruanda, Somalia, Sudan, Etiopia sunt doar câteva din zonele în care în fiecare zi sunt oameni ucişi, răpiţi sau alungaţi.

Însă în zonele paşnice dezvoltarea este continuă şi, în multe cazuri, spectaculoasă.  

Vizionați interviuri cu ambasadori ai mai multor țări africane în materialul video atașat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri