PAȘAPORT DIPLOMATIC. Ambasadorul Cubei: Am menținut relațiile cu fostele state socialiste din Europa de Est

Data publicării:
nieves

Fidel Castro este una dintre cele mai cunoscute personalităţi politice pe plan internaţional şi unul dintre cei mai longevivi lideri politici din scena internaţională. Retragerea lui a provocat surpriză la data aceea. Cât de influent este astăzi Castro în Cuba, pe plan politic?

Nieves Ileana Portales: Fidel Castro este o figură importantă în procesul nostru revoluţionar şi în acest moment în Cuba are loc un proces important care se desfăşoară în acord cu contextul politic şi economic internaţional şi Cuba s-a angajat în acest proces pentru reformarea modelului nostru economic şi social. Modelul nostru economic şi social s-a transformat şi are o condiţie foarte importantă pentru menţinerea principiilor noastre fundamentale. În primul rând principiul egalităţii la nivelul populaţiei şi în acest proces de actualizare a modelului nostru economic este necesară participarea întregului popor, este un proces la care este nevoie de toată societatea cubaneză, trebuie să le oferim tuturor posibilitatea să-şi exprime părerea legată de drumul pe care îl avem de parcurs împreună şi despre cum fiecare poate contribui la dezvoltarea economică şi socială a ţării noastre.

Acesta este un program care modifică şi reactualizează economia noastră şi ordinea economică şi socială. Nimeni nu va fi nedreptăţit, în continuare poporul este stăpân peste mijloacele de producţie.

Este important de asemenea să se ştie că reuşitele revoluţiei se menţin şi sunt duse mai departe. O educaţie gratuită, liberă, la care are acces toată populaţia, îngrijire medicală gratuită şi la dispoziţia populaţiei, sport pentru toată societatea, la care participă întreaga societate. Aceste cuceriri pe care le-am obţinut în aceşti 55 de ani de revoluţie trebuie menţinute şi trebuie să începem să le analizăm şi să le integrăm într-o economie nouă creată după modelul internaţional. Ne modificăm modelul economic, dar cuceririle sociale din toţi aceşti 55 de ani de la revoluţie se menţin. Nu vom renunţa niciodată la ceea ce am obţinut la nivel de ordine sociale.

Fidel Castro a fost foarte cunoscut pe plan internaţional pentru poziţia sa fermă faţă de SUA şi de politica lor, dar acest lucru a atras şi sancţiuni foarte dure din partea SUA. Se mai menţin aceste sancţiuni astăzi?

 Da. Sancţiunile impuse de SUA Cubei se menţin şi sunt resimţite de populaţia cubaneză în fiecare zi. Acestea ne-au limitat fundamental creşterea economică, sunt principalul obstacol pe care l-a avut dezvoltarea Cubei. Avem o lege a blocajului de 50 de ani şi aceasta este o chestiune peste care au trecut foarte multe guverne din SUA. Din 1959 până acum niciun guvern nu a schimbat aceste sancţiuni care pun presiune pe Cuba. Aceste sancţiuni sunt nedrepte, reprezintă o violare a legilor internaţionale şi împiedică Cuba să aibă schimburi comerciale accesibile cu toate ţările din lume şi acest blocaj ne limitează şi astăzi posibilităţile de a creşte o economie mai puternică, de a avea o dezvoltare majoră.

Pe lângă acestea, avem mulţi prieteni în lume care ne-au susţinut ca să putem merge înainte, dar niciuna dintre guvernările americane nu a fost de acord să ridice aceste sancţiuni, să înlăture acest blocaj ilegal şi nociv, care realmente destabilizează ţara şi subminează procesul nostru revoluţionar care are înainte de toate un caracter social, umanitar şi de solidaritate cu cei din ţară, dar şi cu cei din alte ţări. Acest lucru nu pot să îl înţeleg.

După 1989 practic toate statele foste socialiste din Europa de Est au trecut la un sistem politic şi social diferit de cel al Cubei. Cum s-au schimbat relaţiile Cubei cu aceste ţări altă dată partenere socialiste?

Am menţinut relaţiile. Cuba este o ţară care a menţinut relaţiile cu cele mai multe dintre ţări. Astăzi avem relaţii cu peste 189 de ţări din lume şi unele dintre ele au fost întărite în anii 1990, care au marcat o perioadă importantă în ordinea politică internaţională. Cu mai mult de 48 de ţări am stabilit relaţii economice.

În Europa de Est noi am menţinut relaţiile, am susţinut dezvoltarea şi întărirea lor. Avem prietenii de tradiţie în această zonă a lumii şi suntem prezenţi. Avem ambasade în toată zona şi se menţine buna relaţie cu guvernele actuale. Cuba va fi interesată mereu să îşi dezvolte relaţiile de cooperare la nivel internaţional şi noua ordine socială a lumii va include întotdeauna şi Cuba.

 Vorbeaţi de schimbările economice importante care sunt aplicate în Cuba. Care sunt posibilităţile pentru companiile româneşti, pentru investitorii români, de intrare pe piaţa cubaneză?

 Aceasta este o întrebare foarte interesantă pentru că vine în momentul în care noi promovăm o lege de investiţii străine, modificată, modernă, care trebuie să fie aprobată de parlamentul nostru şi care tratează diferit investitorii interesaţi să vină în Cuba şi să fie prezenţi acolo. Este important că această lege are aspecte interesante care vor aduce mai multă flexibilitate în ceea ce priveşte posibilitatea investiţiilor în Cuba. Avem şi o prioritate care este dezvoltarea zona Mariel unde este nevoie mare de investiţii şi discutăm acum cu Camera de comerţ şi industrie şi lucrăm cu prietenii care au lucrat cu Cuba de mai mulţi ani şi vrem să informăm oamenii de afaceri despre existenţa acestei legi, despre posibilităţile şi facilităţile pe care le-ar avea dacă investesc în Cuba.

Putem discuta despre domeniul feroviar, de construcţia de trenuri şi infrastructură, putem discuta de asemenea de medicamente, de medicamente unde putem avea o cooperare de producţie comună, sau medicamentele care se produc în România să ajungă în Cuba şi invers. Mai putem vorbi despre industria de încălţăminte, care este o industrie importantă în România în care suntem interesaţi să investim şi legea noastră de comerţ exterior este deschisă şi putem lucra în 11 care ne interesează şi în care partea română are potenţial să poată ajuta Cuba cu tehnologie, cu materie primă şi cu finanţare.

Percepţia în România despre populaţia cubaneză este că nivelul de trai este destul de scăzut în această ţară. Cum încearcă oamenii să profite de această nouă conjunctură economică? Pe scurt, ce posibilităţi financiare au pentru a face investiţii, de a porni afaceri, de a se organiza în cooperative şi a începe o afacere?

Cuba are un model de viaţă standard, garantat pentru întreaga populaţie. Avem indici economici care sunt acceptabili. Da, este adevărat că astăzi nivelul de viaţă are nevoie de îmbunătăţiri şi la nivel de locuinţe, la nivel de alimentaţie, la oameni trebuie să ajungă o cantitate mai mare de alimente, trebuie să mărim salariul mediu pe economie. Posibilităţile sunt incluse în modificările modelului nostru economic.

Fidel Castro este o figură marcantă, legendară pentru societatea cubaneză, dar ştim că în ultima perioadă a avut probleme de sănătate. În ce măsură credeţi că dispariţia lui Fidel Castro v-a marca societatea cubaneză şi cum v-a evolua în continuare societatea dumneavoastră?

Fidel Castro este o personalitate importantă pentru toţi cubanezii. El este liderul nostru. Este omul care a marcat şi marchează întregul proces de bunăstare al poporului cubanez. Şi poporul nostru este înainte de toate un popor fidelist. Fidelismul este ceva important. Vestea (că nu mai este, n.r.) ar fi una foarte dureroasă, pe care poporul o va regreta, dar Fidel va fi prezent mereu. El este artizanul suveranităţii noastre, al principiilor celor mai importante pe care le avem. Fidel va fi mereu. El reprezintă toată generaţia de cubanezi care au făcut Cuba şi tânăra generaţie cunoaşte istoria, cunoaşte trecutul şi Fidel va fi mereu prezent. El a marcat istoria şi educaţia tinerei generaţii şi muncim pentru ca acest lucru să fie mereu recunoscut. Nu vom uita niciodată istoria. Nu o să o modificăm niciodată.

Iar dispariţia fizică este inevitabilă, dar Fidel va fi mereu prezent în fiecare colţ al ţării noastre, pentru că el a fost promotorul tuturor programelor sociale, al programelor economice, care sunt încă prezente în Cuba şi care au întreţinut suveranitatea, au determinat dezvoltarea pe care o avem, cultura, principiul internaţionalismului, care scoate în evidenţă ţara noastră de asemenea. Toate acestea sunt opera lui Fidel Castro. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri