PAȘAPORT DIPLOMATIC. România văzută de un austriac, după 20 de ani

Data publicării:
15122012 20m 20ambasador 20austria-38862

Invitatul lui Balazs Barabas, ambasadorul Austriei la Bucureşti, Michael Schwarzinger i-a povestit realizatorului că are o părere foarte bună despre România şi, mai mult decât atât, o recomandă investitorilor austrieci.

„Lucrăm la mai multe proiecte. Unul din ele este că promovăm România şi recomandăm România ca un loc bun pentru investiţii. Încercăm să imbunătăţim relaţiile comerciale, iar când companiile austriece au probleme, tehnice sau de altă natură în România, suntem gata să sprijinim aceste companii să rezolvăm aceste probleme. Avem contacte cu ministerele, cu consiliile judeţene, cu primarii”, a declarat diplomatul austriac.

„Oamenii sunt mai bine îmbrăcaţi,populaţia este mai veselă”

Michael Schwarzinger, ambasadorul Austriei la București, a primit echipa emisiunii „Pașaport diplomatic” la reședinta sa cu glume bune, dar mai ales cu răspunsuri „nemțești” la întrebările pe care i le-a adresat.

Aţi lucrat de două ori la ambasada Austriei din România. Cum a evoluat ţara în această perioadă?

Bineînţeles, România s-a dezvoltat enorm şi mă bucură foarte mult. La începutul anilor 90, România, Bucureştiul şi provincia arăta cu totul altfel faţă de acum. Vedem instalaţii moderne, maşini moderne, oamenii sunt mai bine îmbrăcaţi, populaţia este mai veselă. Deci pot spune că România a evoluat în ultimii 20 de ani, şi aşa cum văd eu, enorm. Putea fi şi mai bine, dar dezvoltarea se simte.

Cum sunt relaţiilor politice între România şi Austria?

La începutul anilor 90, România a fost o ţară pe care, să spune aşa, încercam să o înţelegem şi să realizăm contacte aici. A fost un moment în care a trebuit să refacem legăturile după lungi decenii de comunism. După aceasta a urmat o perioadă de investiţii importante, de vizite, au fost investiţii de ambele părţi, bune legături politice în ambele state, iar acum putem spune că avem relaţii intense şi excelente.

Care sunt planurile dvs de îmbunătăţire a cooperării economice?

Da, lucrăm la mai multe proiecte, una din ele este că promovăm România şi recomandăm România ca un loc bun pentru investiţii. Încercăm să îmbunătăţim relaţiile comerciale, iar când companiile austriece au probleme, tehnice sau de altă natură în România, suntem gata să sprijinim aceste companii să rezolvăm aceste probleme. Avem contacte cu ministerele, cu consiliile judeţene, cu primari. Cred că aceste sunt servicii către oamenii de afaceri austrieci din România.

Ce fel de probleme au în România?

Problemele pot fi decizii administrative, decizii care sunt neclare, TVA-ul nu este returnat la timp. Multe firme austriece aplică pentru proiecte publice şi pot fi probleme de procedură. Dar facem totul pentru a uşura şi a înlesni relaţiile economice şi sperăm că vom vedea mai mult comerţ şi mai multe investiţii în România.

Ce proiecte sociale derulează reprezentanța diplomatică
Ambasada are şi un ataşat social. De ce a considerat necesar ţara dvs să înfiinţeze un birou de genul acesta?

Da, avem o persoană deosebită ca ataşat social, a lucrat înainte în administraţia publică, Barbara Schoefnagel. Ea trăieşte la Sibiu şi are în derulare mai multe proiectze sociale pe tot teritoriul României. Face o treabă foarte bună.

Aţi considerat sau a considerat ambasada că România este subdezvoltată din punct de vedere social, de aceea trebuie să ajute românii?

Cred că ajutorul care vine de la ambasada Austriei este apreciată. Ne concentrăm pe reducerea sărăciei, dacă putem, şi cred că toate proiectele, programele şi ajutoarele sunt necesare pentru reducerea sărăciei pentru că niciun stat nu poate singur să rezolve toate probleme sociale care există.

Care sunt rezultatele ataşatul social, ce proiecte concrete a implementat?

Anul trecut am vizitat 40 de case în apropierea râului Prut, case care au fost construite de firme austriece după inundaţiile din 2005 şi am văzut că toate casele sunt încă locuite, că oamenii sunt mulţumiţi de ele şi au îmbunătăţit viaţa localnicilor. Satele nu au fost părăsite, localnicii au rămas în zonă. Doamna Schoefnagel a fost şi la Agnita, pentru un mare proiect pentru a ajuta localnicii, un proiect în care ei îşi pot vinde fructele, are o casă acolo şi se poate face marmeladă şi gem. Există de asemenea şi un proiect de educaţie foarte apreciat de populaţia romă din regiune, în cadrul căreia învaţă profesii în domeniul construcţiilor. Prin aceasta oamenii primesc locuri de muncă, un venit, dar şi stimă.

Încântat de stațiunile din România
Turismul a înregistrat anul trecut un record. Şi tot mai mulţi români merg în Austria în fiecare an. De ce credeţi că Austria este o ţintă interesantă pentru turism?

Cred că peste tot în lume, turiştii se gândesc ce primesc pentru banii lor. Este o relaţie între cost şi ce primeşti pentru asta. Iar eu cred că oferta Austriei este bună, atât vara, cât şi în perioada iernii. Avem costuri rezonabile, zone foarte frumoase, facilităţi de sport, sănătate şi wellness, deci avem oferte foarte bune. şi suntem foarte mulţumiţi de turiştii români în Austria. Ei sunt bineveniţi şi apreciaţi.

Şi România are zone de ski şi munţi minunaţi. Ce credeţi că ar trebui să facă România pentru a atrage mai mulţi turişti?

Cred că România face deja foarte mult. Am vizitat multe staţiuni de ski în România: în Valea Prahovei, la Lupeni, lângă Petroşani, cu o pistă de ski excelentă, deci cred că sunt staţiuni foarte bune. E unul şi la Sibiu, cu un ski lift foarte frumos, iar începând din acest sezon, Sibiu organizează curse de autobuz pentru tinerii care vor să skieze.

Aţi schiat in aceste zone?

Am făcut ski la Păltiniş, la Sibiu, şi la mai multe staţiuni în Valea Prahovei, la Azuga, la Sibiu şi la Poiana Braşov.

În general, ce vă place şi ce nu vă place în România?

Cred că problemele sunt la fel ca pentru localnicii din România: dacă traficul este complicat, dacă străzile nu sunt curate, dacă nu există curent electric, deci acestea sunt probleme şi obstacole minore, pe care le avem şi noi. Şi sunt multe lucruri pe care le apreciem: mâncarea, peisajul, am aflat multe despre Bucureşti, restaurante bune, apreciem foarte mult litoralul, în fiecare an mergem la Mamaia, în locuri ca Eforie Nord. Am făcut excursie la Satu Mare anul aceasta, la Piatra Neamţ, cu zone minunate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri