Pastorul aflat în centrul unui conflict între Turcia și SUA a fost eliberat

Data actualizării: Data publicării:
Pastorul american Andrew Brunson a fost eliberat de Turcia
Pastorul american Andrew Brunson a fost eliberat de autoritățile turce | Foto: Guliver/Getty Images

Andrew Brunson, pastorul american care a fost în centrul conflictului fără precedent dintre Washington şi Ankara, a părăsit Turcia, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la doar câteva ore după ce a fost eliberat.

Clericul urmează să ajungă sâmbătă înapoi acasă, în Statele Unite, şi să meargă la Casa Albă, unde va fi primit de Donald Trump.

Preşedintele american a salutat eliberarea pastorului, după doi ani de detenţie.

 „Suntem onoraţi să îl avem înapoi. A suferit foarte mult. Apreciem foarte mult eforturile a mulţi oameni. Nu am făcut nicio înţelegere. Deloc. Nicio înţelegere”, a declarat președintele american, Donald Trump.

Andrew Brunson a fost condamnat în Turcia pentru terorism, pe motiv că ar fi susţinut gruparea lui Fethullah Gulen, dușmanul nr. 1 al președintelui Recep Erdogan. Administraţia de la Washington, a spus mereu că pedeapsa nu este legitimă şi a impus sancţiuni economice severe Ankarei, când autorităţile turce au refuzat un acord pentru eliberarea pastorului.

Nu este clar dacă Turcia va scăpa acum de penalităţile economice, care au provocat prăbuşirea monedei naţionale.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a îndemnat vineri guvernul turc „să-i elibereze rapid” și pe ceilalţi americani şi angajaţi locali ai misiunilor diplomatice americane aflaţi în închisoare în Turcia, relatează Agerpres. „Este o zi mare pentru America! Un alt cetăţean american a fost eliberat. Lumea trebuie să ştie că preşedintele Statelor Unite şi Departamentul de Stat continuă să lucreze din greu pentru a aduce acasă toţi ostaticii americani şi pe cei care sunt închişi fără vină”, a scris el pe Twitter.

Cine este pastorul Andrew Brunson şi cum a ajuns în centrul unui conflict diplomatic

Un tribunal turc din Aliaga, regiunea Izmir, a ordonat vineri eliberarea pastorului american Andrew Brunson, a cărui detenţie a provocat o gravă criză diplomatică între Ankara şi Washington. Instanţa de judecată a acceptat solicitările parchetului turc de a ridica măsura arestului la domiciliu şi interzicerea părăsirii teritoriului Turciei de către Brunson, care a putut pleca astfel din ţară.

Pastorul în vârstă de 50 de ani, originar din Carolina de Nord, a fost arestat în decembrie 2016. El este acuzat de legături cu mişcarea lui Fethullah Gulen, un cleric musulman care trăieşte în exil în SUA şi pe care Turcia îl consideră a fi principalul vinovat pentru tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

De asemenea, Andrew Brunson era acuzat de colaborare cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), formaţiune scoasă în afara legii în Turcia.

Detenţia şi apoi arestul la domiciliu în cazul pastorului Brunson au provocat o criză gravă între Ankara şi Washington. Preşedintele american Donald Trump, înfuriat de detenţia lui Brunson, a autorizat în august dublarea taxelor vamale la importurile de aluminiu şi oţel din Turcia. Ankara a ripostat sporind la rândul ei taxele vamale la importurile de maşini, alcool şi tutun din SUA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri