Sari la conținut
News Alert

Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe ruse: Nimeni nu va putea distruge „Sfânta Rusie”

Foto: Wikipedia

În catedrala Christos Mântuitorul din Moscova, în cadrul unei slujbe organizate cu o zi înainte de Paşti, patriarhul Kirill a cerut asistenţei să îngenuncheze şi a îngenuncheat el însuşi pentru o rugăciune pentru Ucraina.

Trebuie să ne rugăm astăzi pentru poporul rus care trăieşte în Ucraina, pentru ca Domnul să facă pace pe teritoriul ucrainean (...), să pună capăt intenţiilor celor care vor să distrugă Sfânta Rusie”, a declarat patriarhul.

Acest lucru s-a întâmplat de numeroase ori în istorie şi numeni nu a reuşit vreodată”, a declarat el, potrivit textului şi înregistrării video postate pe site-ul Patriarhiei.

Ucraina este politic o ţară străină, (dar) spiritual şi istoric acest lucru nu a fost niciodată valabil. Suntem un singur popor în faţa lui Dumnezeu, avem aceeaşi credinţă ortodoxă, indiferent ce cred cei care spun că poporul ucrainean are alte religii”, a mai spus el.

Patriarhul Kiril a adăugat că se roagă „pentru ca puterea să fie aleasă legitim, pentru ca schimbările pe care vrea să le facă astăzi poporul Ucrainei să aibă loc în spiritul Legii fundamentale a acestei ţări”.

Rusia contestă legitimitatea proeuropenilor aflaţi în prezent la putere la Kiev, după ce preşedintele prorus Viktor Ianukovici a fost îndepărtate la sfârşitul lui februarie, la încheierea a trei luni de contestare, încheiate într-o baie de sânge.

Moscova înclină, de asemenea, în favoarea unei reforme constituţionale care să confere mai multă autonomie regiunilor rusofone din estul ţării, în care Biserica Ortodoxă supusă Patriarhiei Moscovei este cel mai bine reprezentată.

Ortodoxia în Ucraina este împărţită între Patriarhia Moscovei, cea de la Kiev, care revendică mai multe milioane de credincioşi, şi o biserică autocefală mică.

Patriarhul ortodox de la Kiev, Filaret, a denunţat sâmbătă „inamicul”, vizând Rusia.

Ţara care ne-a garantat integritatea teritorială a comis o agresiune. Dumnezeu nu poate să fie de partea răului, de aceea inamicul poporului ucrainean este condamnat la eşec”, a declarat patriarhul Filaret.