Patru capitale ale lumii promit să interzică mașinile diesel

Data actualizării: Data publicării:
dieselgate noxe

Paris, Madrid, Atena și Mexico City s-au angajat să interzică toate automobilele care funcționează pe bază de motorină până în 2025. Cele mai recente studii au arătat că trei milioane de oameni mor anual din cauza aerului poluat și alte câteva milioane se îmbolnăvesc din acest motiv, în mod special copii, scrie The Guardian.

Primarii celor patru orașe au făcut acest anunț la Conferința Primarilor C40 privind schimbările climatice, care are loc în această săptămână în Mexic.

„Primarii au spus deja că schimbarea climatică este una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm. Astăzi, luăm atitudine și spunem că nu mai tolerăm poluarea aerului și problemele de sănătate și decesele pe care le provoacă, în mod special celor mai vulnerabili cetățeni”, a spus Anne Hidalgo, primarul Parisului.

Nouă din zece oameni locuiesc în zone unde poluarea depășește limitele de siguranță emise de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

„Emisiile de la mașinile diesel se numără printre pincipalele cauze ale problemelor de sănătate și ale încălzirii globale”, a adăugat Helena Molin Valdes, șefa Coaliției pentru Aer Curat de la ONU.

Miguel Angel Mancera, primarul din Mexico City, a precizat că investițiile în mijloacele de transport în comun vor ajuta la reducerea poluării.De asemenea, edilul Atenei, Giorgos Kaminis, a spus că scopul său este să elimine toate mașinile din centrul orașului.

Autoritățile celor patru orașe vor lucra cu guvernele pentru a promova vehiculele electrice și un mijloc de transport mai prietenos cu mediul.

Activiștii de mediu au salutat anunțul celor patru primari și au spus că exemplul dat de ei arată că este posibil ca marile orașe să elimine poluarea.

„Asta arată că liderii politici din toată lumea își dau seama de efectele dăunătoare ale motorinei asupra sănătății noastre. Dar 2025 este un an îndepărtat când te gândești la cele 467.00 de morți premature cauzate de aerul poluat în fiecare an doar în Europa. Liderii politici trebuie să meargă mai departe și mai rapid și să adopte măsuri mai îndrăznețe”, a spus Alan Andrews, avocat de mediu la organizația ne-guvernamentală ClientEarth.

Motorina este principala cauză a poluării aerului din orașe, deoarece motoarele mașinilor pe bază de motorină produc dioxid de azot, un gaz foarte periculos, ale cărui particule se depun în plămâni.

În ciuda acestor afecte negative, consumul de motorină este în creștere în multe țări, parțial din cauză că este mai ieftină și parțial din cauza măsurilor de combatere a schimbărilor climatice: mașinile diesel ard combustibilul mai eficient decât motoarele obișnuite și astfel sunt reduse emisiile de dioxid de carbon.

Nu se știe încă dacă mașinile diesel din cele patru orașe vor fi interzise total, sau doar în anumite zone.

Anul trecut, Volkswagen a devenit ținta unui scandal de proporții, după ce s-a aflat că unele din mașinile vândute de ei conțineau aparate care falsificau datele privind emisiile dăunătoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri