Mii de chinezi în vârstă au protestat în Wuhan pentru că nu mai au bani pentru a merge la medic

Data actualizării: Data publicării:
xi jinping sustine un discurs
De la începutul domniei sale, în 2012, epurările fără sfârșit ale lui Xi Jinping au eliminat milioane de oficiali chinezi. Foto: Profimedia Images

Mii de pensionari au participat miercuri la un miting în centrul Chinei pentru a protesta față de reducerile semnificative ale beneficiilor medicale. Este cea mai recentă nemulțumire publică de amploare, de la protestele naționale împotriva restricțiilor COVID care au cuprins țara la sfârșitul anului trecut, relatează The Guardian.

Clipurile video de pe rețelele de socializare arată o mulțime mare de protestatari în vârstă, în ploaie, care s-au adunat miercuri în fața guvernului local din orașul Wuhan, în timp ce polițiștii formează un cordon pentru a-i împiedica să se apropie de porțile instituției.

„Înșelați oameni obișnuiți ca noi. De ce nu micșorați numărul oficialilor, apoi să vă reduceți beneficiile la jumătate? Este scandalos”, a strigat cineva către agenții de poliție, moment surprins într-un videoclip postat pe contul de Twitter al Radio Free Asia.

Alte imagini au arătat protestatarii înconjurând un vehicul de poliție în timp ce cântau Internaționala și strigau diferite sloganuri. Martorii au spus că unele persoane au fost luate de poliție.

Localnicii au declarat pentru Radio Free Asia că cei mai mulți dintre protestatari erau pensionari, foști angajați ai combinatului siderurgic din Wuhan, dar erau și oameni din alte întreprinderi de stat, precum și rezidenți nemulțumiți că autoritățile le-au demolat casele.

Pensionarii sunt revoltați de reducerea drastică a beneficiilor medicale, după ce guvernul de la Wuhan a anunțat o reformă a asigurărilor publice de sănătate, care reduce cheltuielile medicale pe care le-ar putea solicita un pensionar de la stat.

„Ei cer ca beneficiile medicale să fie restabilite la nivelul lor inițial, care erau în valoare de 260 de yuani (aproape 40 de dolari) pe lună”, a spus o persoană. „Mulți oameni beneficiază acum de servicii medicale în valoare de doar 88 de yuani, alții de 82 de yuani”.

Pensionarii spun că nu-și mai permit să meargă la doctor după această reducere semnificativă.

Ei au amenințat că vor ieși din nou în stradă pe 15 februarie, dacă guvernul nu ia imediat măsuri. În unele postări pe rețelele sociale se vorbește că autoritățile ar fi de acord să suspende reforma în domeniul sănătății, deși acest lucru nu a putut fi verificat, iar oficialii guvernamentali nu au comentat acest subiect.

Pe rețelele sociale din China au apărut multe comentarii despre problema pensionarilor, iar câteva care se refereau la protest au fost șterse.

„În mod normal, pensionarii sunt o grupă timidă, ei își doresc doar o viață liniștită. Dacă chiar și ei au fost aduși la disperare, este timpul să regândim politica”, se spune într-o postare pe Sina Weibo, platforma similară Twitter a Chinei.

Protestul a venit pe fondul avertismentelor din partea executivului central care a transmis că nu va ajuta guvernele locale, ale căror bugete au fost secate în ultimii 3 ani de politica „Zero COVID” a președintelui Xi Jinping. Joe Biden a declarat miercuri că Xi se confruntă cu „probleme enorme”, dar Beijingul a condamnat remarcile președintelui SUA pe care le-a calificat drept „extrem de iresponsabile”.

Deși autoritățile de la Wuhan nu au răspuns protestatarilor, la o zi după manifestație, într-un raport de pe site-ul guvernului chinez se arată că plângerile cu privire la reforma asigurărilor de sănătate au fost auzite. Autoritățile locale susțin că, deși cheltuielile medicale care ar putea fi solicitate de pensionari au fost reduse, aceștia ar avea un acces mai bun la asistență medicală și, de fapt, vor face economii.

Unii nu sunt însă convinși. „Reforma actuală m-a făcut să renunț la a mai contribui la asigurările de sănătate și sociale, în condițiile în care voi ieși în curând la pensie”, a spus un utilizator Weibo.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri