Sari la conținut

Percheziții la Samsung

Parchetul sud-coreean a efectuat marți o descindere la sediul central al Samsung Electronics în cadrul anchetei sale asupra unui scandal politic răsunător din această țară, relatează Agerpres. Protagonistă este confidenta președintei sud-coreene Park Geun-Hye.

South Korean Economy - Presidential Election Campaign Issue

Foto: Gulliver/GettyImages

„Facem cercetări în birourile Samsung Electronics”, a declarat un purtător de cuvânt al parchetului, fără alte precizări.

Potrivit presei locale, compania sud-coreeană este suspectată că i-a plătit până la 2,8 milioane de euro lui Choi Soon-Sil, o prietenă de 40 de ani a președintei, pentru a finanța cursurile de echitație ale fiicei sale în Germania.

Choi Soon-Sil a fost arestată pentru fraudă și abuz de putere. Ea este acuzată că ar fi profitat de relațiile sale de prietenie cu președinta Park Geun-Hye pentru a constrânge mari companii precum Samsung să facă donații unor fundații dubioase, fonduri de care ea se servea apoi în scopuri personale.

Samsung a declarat că colaborează cu autoritățile în toate anchetele, dar a refuzat orice fel de comentariu cu privire la descinderea de marți.

Choi Soon-Sil este acuzată de asemenea că s-ar fi amestecat în probleme de stat, inclusiv că ar fi influențat numirea unor înalți responsabili.

Scandalul a dus la apeluri pentru demisia președintei sud-coreene și a afectat serios credibilitatea guvernului său într-un moment în care acestuia îi rămăsese mai mult de un an de mandat.

Pentru a încerca să recâștige încrederea opiniei publice, șefa statului a recurs la o vastă remaniere a miniștrilor și a anturajului său, desemnând un nou premier din afara formațiunii sale, partidul conservator Saenuri.

Funcția de prim-ministru este mai mult onorifică în Coreea de Sud, dar este singurul post guvernamental care necesită aprobarea Adunării Naționale (parlamentul). Iar opoziția parlamentară a anunțat că va respinge opțiunea președintei, estimând că nu a fost consultată suficient în această problemă.

În cursul unei reuniuni marți dimineață cu președintele forului legislativ, Park Geun-Hye a spus că lasă la latitudinea deputaților alegerea viitorului premier.

„Dacă Adunarea Națională recomandă un nou prim-ministru, îl voi numi și îl voi lăsa să preia conducerea guvernului, a declarat ea.