Pericolele care ameninţă lumea: Zonele de pe glob care se află în prezent în conflict

Data publicării:
soldati siria afp

"Poţi fi iertat dacă eşti de părere că lumea e un loc destul de oribil în prezent", spune specialistul JP Morgan Michael Cembalest într-uneditorial din iulie 2014, care analizează impactul principalelor conflicte din lume asupra pieţelor globale de capital şi a economiei mondiale, scrie Mediafax. Potrivit acestuia, 11,7 la sută din populaţia totală a lumii se află în război, reprezentând, în acelaşi timp, 9 la sută din marii producători de petrol.

Siria e teritoriul cu cel mai mare şi letal dintre războaiele care se poartă în prezent în lume, în ultimii trei ani numărul de morţi atingând cel puţin 191.000. Mai puţin de jumătate dintre aceste decese sunt provocate de lupte, jumătate care echivalează cu majoritatea deceselor provocate de luptă în 2013 în toată lumea, potrivit luiJoshua S. Goldstein, profesor emerit şi academician cercetător în Statele Unite, autor al cărţii premiate "Winning the War on War: The Decline of Armed Conflict Worldwide".

În 2014, luptele s-au răspândit în Irak, unde insurgenţii sunniţi controlează teritorii considerabile şi unde cei mai radicali militanţi au declarat un Stat Islamic în teritoriile pe care le controlează îm Siria şi Irak. Războiul a devenit internaţional prin extinderea în Liban, unde bombardamente şi confruntări au loc în mod frecvent, şi prin prezenţa în Siria a membrilor Hezbollah libanezi, a gărzilor revoluţionare iraniene pro-guvernamentale şi a jihadiştilor sunniţi din mai multe ţări.

Mediafax.ro a realizat o listă a principalelor conflicte care au loc în aceste momente în lume, clasificate în funcţie de numărul de victime:

Peste 10.000 de decese pe an, dintre care mai mult de 1.000 provocate de lupte

Siria. Cel mai sângeros război în prezent. Conflictul a început în 2011, când protestele la nivel naţional împotriva regimului Bashar al-Assad au fost întâmpinate de o ofensivă violentă din partea forţelor guvernamentale.

În prezent, Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL sau SI) este forţa majoră a opoziţiei şi cel mai bogat grup terorist din lume, câştigând în ultimul an o putere fără precedent. Poziţia Statelor Unite în acest conflict s-a schimbat când Obama a anunţat raiduri aeriene şi bombardamente în Siria pentru a proteja civilii nevinovaţi de terorişti. Militanţii SI au revendicat în ultima lună decapitarea a doi jurnalişti americani ca avertisment pentru ingerinţele Occidentului.

Irak. A început în 2011. O continuare directă a invaziei americane în Irak din 2003, insurgenţa irakiană a escaladat după retragerea trupelor Statelor Unite în 2011, ducând la un conflict violent cu guvernul central, precum şi la violenţe între grupările religioase irakiene. Din 2011, grupări militante sunnite au intensificat atacurile asupra populaţiei majoritare shiite pentru a submina încrederea în guvernarea shiită. Grupările armate din Irak şi-au intensificat activitatea odată cu războiul civil din Siria.

Ucraina. A început în 2014. Războiul din estul Ucrainei este un conflict armat în desfăşurare în regiunea Donbas a Ucrainei (Doneţk şi Lugansk). După revoluţia din februarie 2014 şi mişcarea Euromaidan, care s-au încheiat cu înlăturarea de la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici, şi după anexarea Crimeei de către Rusia, proruşii şi grupările antiguvernamentale au început demonstraţii în estul ţării. Demonstraţiile au escaladat într-un conflict armat între forţele separatiste ale autoproclamatelor Republici Populare Doneţk şi Lugansk şi guvernul ucrainean.

În prezent, conflictul din Ucraina stă sub semnul a ceea ce poate fi considerată o invazie voalată a forţelor ruse. Între 22 şi 25 august, Rusia a trimis în Ucraina personal militar şi artilerie sub forma unui convoi umanitar. Potrivit şefului Serviciului ucrainean de securitate, Valentin Nalivaicenko, Ucraina a considerat evenimentele din august "o invazie directă" a Rusiei în Ucraina.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri