Pericolul care îi pândește pe chinezi. Restricții la achiziționarea de locuințe

Data publicării:
china blocuri

Locuinţele din marile oraşe ale Chinei se scumpesc accelerat, iar autorităţile vin acum cu restricţii la achiziţia de apartamente.

Primii care intră sub radarul autorităților sunt speculatorii, cei care cumpără acum pentru a vinde într-un an cu 10-20% mai scump. Însă riscul pentru partidul comunist e să nu cumva domeniul imobiliar să se transforme într-o bulă şi să afecteze PIB-ul.

Construcţiile aduc un sfert din creşterea economică a Chinei şi la centru, aritmetica e simplă - PIB-ul trebuie să urce cu 6,5% cu sau fără bulă imobiliară.

Oamenii sunt îngrijoraţi de scumpirea locuinţelor, iar guvernul, de încetinirea economiei. China are o dilemă. Trebuie să taie avântul imobiliarelor, dar fără a muşca şi din PIB. Preţul locuinţelor a crescut în ultimul an cu 12 procente, însă media ascunde aberaţiile din marile oraşe unde de multă vreme sunt ignorate scumpiri şi de 50-60% pe an.

Cuţitul a ajuns la os. Autorităţile locale din Beijing şi din alte câteva metropole trec acum la planul anti-speculatori. Cei care vor să cumpere o a doua locuinţă în Beijing trebuie să-i dea băncii avans de minim 60%. Iar în Guangzou persoanele singure şi cele care vin din afara oraşului nu mai au dreptul să cumpere mai mult de o locuinţă. Măsurile vin să potolească apetitul de case luate pe credit.

Anul trecut împrumuturile imobiliare au reprezentat aproape 40% din volumul total de credite noi. Riscul e ca oamenii să nu-şi mai permită să plătească rate la case tot mai scumpe şi să înceapă să curgă cu restanţe. Guvernul şi-a propus să reducă în acest an riscurile financiare ale ţării, iar o bună parte dintre ele vizează sistemul bancar.

Totuşi, dacă imobiliarele iau o pauză, şi construcţiile vor lua o pauză, în condițiile în care sectorul acesta este unul dintre cele mai îndatorate din China. Băncile atârnă de capacitatea constructorilor de a-şi plăti creditele, dar şi de a producătorilor de oţel, ciment şi sticlă care depind tot de cererea pentru locuinţe.

Exerciţiul de echilibristică pe care trebuie să-şi facă Beijingul e cu atât mai greu cu cât piaţa imobiliară a ajutat anul trecut Guvernul să-şi atingă ţinta de creştere a PIB-ului. Ba chiar investiţiile mari din sector contrabalansează industria, care-şi reduce cheltuielile. Analiştii cred că o restrângere a creditării imobiliarelor se va reflecta în creşterea economică în a doua jumătate a anului.

Şi totuşi, o creştere economică mai mică poate fi de preferat uneia mari, dar nesustenabile. Deşi boom-ul le face bine constructorilor, alte ramuri ale economiei s-ar bucura ca preţurile imobiliarelor să scadă, fiindcă-şi pot reduce costurile.

Pentru o economie dirijată de la centru a găsi punctul de echilibru face diferenţa între continuitate şi faliment. Însă chiar dacă Beijingul se hotărăşte spre ce ţinteşte mai exact, e neclar dacă are şi instrumentele de lucru necesare. Oraşele de rang doi şi trei au început încă din 2016 să ia măsuri de temperare a preţurilor şi degeaba. La începutul acestui an, investiţiile în imobiliare creşteau în cel mai rapid ritm din 2015 încoace.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri