Peste 2.000 de morți în Afganistan. Cronologia celor mai grave alunecări de teren din ultimii patru ani

Data publicării:
afganistan - alunecare de teren

Bilanţul este încă provizoriu. Potrivit oficialilor afgani, alţi şase sute de oameni sunt dispăruţi. Localnicii au fost îngropaţi sub un val de pământ de cel puţin 50 de metri, după surparea unui deal. Autorităţile iau în calcul oprirea operaţiunilor de căutare şi transformarea locului într-un uriaş cimitir.

Aproape 400 de case se aflau în zona în care au avut loc alunecările de teren. Un deal s-a surpat şi valuri uriaşe de pământ s-au prăbuşit peste locuinţe. În momentul în care s-a produs tragedia, localnicii din zonă luau parte la o nuntă.

„Şapte dintre membrii familiei mele se aflau aici când a avut loc surparea de pământ. Şi eu abia am scăpat cu viaţă, dar ce pot face?”, a povestit unul dintre povestitori.

„Fac un apel către guvern ca să vină şi să-i ajute pe oameni să scoată cadavrele. Noi nu am reuşit să scoatem decât vreo 10-15, dar restul satului se află sub pământ”, spune un localnic.

Potrivit autorităţilor, în ajutorul celor afectaţi au sărit aproape 600 de oameni dintr-un sat vecin. Au fost însă şi ei înghiţiţi de o nouă surpare de pământ.

„Am folosit toate mijloacele de care dispunem în această provincie pentru operaţiunile de salvare şi am trimis echipe la faţa locului”, spune șeful operațiunii de salvare.

Oficialii afgani spun că aproximativ 700 de familii au fost evacutate din zonă şi au făcut un apel internaţional pentru a primi ajutoare.

CRONOLOGIE: Cele mai grave alunecări de teren produse în lume începând din 2010

Alunecarea de teren din provincia afgană Badakhshan, soldată cu cel puţin 350 de morţi, completează lista neagră a unor catastrofe asemănătoare care s-au succedat în lume din 2010 şi până în prezent, relatează AFP, preluată de Mediafax.

2014

- 2 mai: AFGANISTAN - Cel puţin 350 de morţi, potrivit ONU, în Badakhshan (nord-est) într-o alunecare de teren produsă în urma unor ploi torenţionale. Guvernatorul local estimează că bilanţul poate să ajungă la 2.500 de morţi.

- 22 martie: STATELE UNITE - Treizeci şi patru de morţi şi aproximativ zece dispăruţi, după prăbuşirea unui deal peste un râu, care a dus la acoperirea comunităţii rurale Oso, situată la aproximativ o sută de kilometri de Seattle (statul Washington, în nord-vest).

2013

- 15 iunie: INDIA - Inundaţii şi alunecări de teren cauzate de ploile torenţiale aduse de un muson timpuriu provoacă moartea a 6.000 de persoane în nord, în principal în statul Uttarakhand.

- 16 septembrie: MEXIC: Cel puţin 58 de morţi şi dispăruţi în urma unei alunecări de teren care a acoperit satul La Pintada, în estul statului Guerrero (sud).

2012

- 25 ianuarie: PAPUASIA (Indonezia) - Cel puţin 40 de morţi şi aproximativ 20 de dispăruţi în urma unei alunecări de teren care a afectat două sate, în sud.

- 24-26 iunie: BANDGLADESH - Alunecări de teren, provocate de precipitaţii intense aduse de muson, devastează în totalitate sate din sud-estul ţării, o catastrofă soldată cu cel puţin 108 morţi şi cu strămutarea a peste 60.000 de persoane.

2011

- 12 ianuarie: BRAZILIA - Inundaţii şi alunecări de teren, cauzate de ploi diluviene, devastează regiunea montană din apropierea oraşului Rio de Janeiro (sud-est), provocând peste o mie de morţi şi dispăruţi.

2010

- 22 februarie: INDONEZIA - O alunecare de teren se soldează cu 85 de morţi şi dispăruţi pe o plantaţie de ceai, la sud de Jakarta.

- 1 martie: UGANDA - Aproximativ 350 de persoane sunt îngropate de o alunecare de teren care devastează trei sate, într-o zonă din Muntele Elgon (est).

- 1 aprilie: PERU - O bucată din munte se prăbuşeşte din cauza ploilor, în nord-estul ţării, provocând peste 80 de morţi şi dispăruţi.

- 7 aprilie: BRAZILIA - O alunecare de teren la Niteroi, în apropiere de Rio de Janeiro, se soldează cu 200 de dispăruţi. Câteva zile mai târziu, ploile torenţiale au provocat indundaţii şi alunecări de teren în acelaşi stat, provocând moartea a 250 de persoane.

- 5 august: INDIA - 189 de morţi şi cel puţin 400 de persoane date dispărute în regiunea himalaiană Ladakh (nord), în urma unor precipitaţii însemnate cantitativ şi alunecări de teren care devastează Leh, oraşul principal, şi împrejurimile sale.

- 7 august: CHINA - Alunecări de teren au loc în oraşul montan Zhouqu, în provincia Gansu (nord-vest), provocând peste 1.700 de morţi şi dispăruţi.

- 4 octombrie: INDONEZIA - Alunecări de teren devastează districtul Teluk Wondama, o zonă montană din Papuasia Occidentală (est). 110 persoane au murit, iar aproximativ 80 au fost date dispărute în urma acestei catastrofe.

- 5 decembrie: COLUMBIA - O alunecare de teren se produce la periferia oraşului Medellin (la 400 de kilometri nord-vest de Bogota), din cauza ploilor diluviene, soldându-se cu 45 de morţi şi aproximativ o sută de dispăruţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri