Peste 276.000 de imigranţi ilegali au intrat în UE în 2014

Data publicării:
vas imigranti - 7208465-AFP Mediafax Foto-ALFONSO DI VINCENZO

FOTO: Mediafax

Din acest total, 207.000 au intrat „traversând Marea Mediterană ilegal” a precizat comisarul, în cadrul unei dezbateri în Parlamentul European privind dramele recente ale unor nave pline cu sute de imigranţi eşuate în largul Italiei, scrie Mediafax.

Începând din septembrie, peste 12 dintre aceste nave au ajuns în Europa, ceea ce arată că „traficanţii găsesc noi rute şi folosesc noi metode”, a dezvăluit comisarul.

Şi acest lucru se întâmplă în timp ce „conflictele din vecinătate generează un aflux constant de refugiaţi în Europa”, care „va continua dacă nu se adoptă o acţiune decisivă şi coordonată a UE”, a avertizat el.

UE trebuie să îşi intensifice lupta împotriva traficului consolidând mecanismele de colectare şi schimb de informaţii despre activităţile traficanţilor şi făcând „instrumentele legale de care dispune mai eficiente”, a afirmat el.

„Suntem, de asemenea, în contact strâns cu autorităţile turce pentru adaptarea rapidă a strategiei noastre, dat fiind că Turcia a devenit una dintre rutele alternative pentru traficanţi", a dezvăluit el.

În paralel, UE şi statele membre „trebuie să acţioneze împreună pentru a stabili un program real de reinstalare a refugiaţilor” şi să sporească numărul de locuri oferite refugiaţilor sirieni, limitat până la 36.000 dintr-un total de 3,5 milioane de sirieni care au fugit din ţara lor.

Premierul italian, Matteo Renzi, a considerat că este „fundamental pentru UE să abordeze dosarul Libia”, pe unde tranzitează cei mai mulţi imigranţi ce acostează în Italia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri