Peste 50 de avioane militare chineze au pătruns în zona de apărare aeriană a Taiwanului. Este a treia incursiune în doar câteva zile

Data publicării:
Avioane de luptă taiwaneze urmărind bombardiere chineze în spațiul aerian al Taipeiului
Imagine cu caracter ilustrativ în care poate fi observat un avion F-16 al Taiwanului și un bombardier chinez H-6. Sursă foto: Profimedia Images

China a trimis luni 52 de avioane militare în zona de apărare aeriană a Taiwanului, a anunţat Taipei. Incidentul are loc la doar două zile zile după incursiunile din weekend și reprezintă un record în ceea ce priveşte numărul zilnic de avioane militare care pătrund în zona de apărare aeriană a insulei.

Ministerul Apărării taiwanez a informat luni că în decursul zilei 52 de avioane militare chineze au intrat în sud-vestul Zonei de Apărare Aeriană a Taiwanului, printre care 34 de avioane de luptă J-16, 12 bombardiere H-6, două avioane de luptă Su-30, două Yun-8 şi două aparate KJ-500, scrie dpa, potrivit Agerpres.

Ministerul a adăugat că Forţele Aeriene ale Taiwanului au emis atenţionări radio şi că sistemul său de apărare anti-rachetă a fost activat pentru a monitoriza activitatea.

Această cea mai amplă incursiune a avut loc la o zi după ce SUA au condamnat activitatea militară "provocatoare" a Chinei lângă Taiwan.

Beijigul a trimis iniţial, vineri, de ziua aniversării Chinei comuniste, 38 de avioane militare chineze, printre care un bombardier H-6 cu capacitate nucleară, stabilind astfel un nou record. Însă acest record a fost depăşit sâmbătă, cu 39 de incursiuni în zona taiwaneză.

Duminică, SUA s-au declarat "foarte îngrijorate" în legătură cu "provocările militare" ale Chinei lângă Taiwan, considerându-le "destabilizatoare" pentru "pacea şi stabilitatea regionale". "Îi cerem Beijingului să înceteze presiunile militare, diplomatice şi economice şi coerciţia sa împotriva Taiwanului", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane Ned Price, reafirmând angajamentul ferm al SUA pentru Taiwan.

Taiwanul are un guvern independent din 1949, dar China consideră că insula democratică autonomă face parte din teritoriul său. Cei peste 23 de milioane de locuitori ai insulei, care nu a fost recunoscută ca stat independent decât de un grup restrâns de capitale, trăiesc sub ameninţarea constantă a unei invazii din partea Chinei.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri