Peste 500 de morţi în Egipt. SUA anulează exercițiul militar comun cu Egiptul

Data publicării:
CAIRO 5291634-AFP Mediafax Foto-GIANLUIGI GUERCIA-1

Actualizare 23.15. Conflictul dintre forţele de ordine şi manifestanţii pro-Morsi s-a soldat cu 578 de morţi, potrivit ultimelor date furnizate de Ministerul Sănătăţii de la Cairo.

Dintre aceştia, 535 sunt civili şi 43 de poliţişti. Cele mai multe victime, 228, s-au înregistrat în piaţa piaţa Rabaa al-Adawiya, principalul punct de reuniune al susţinătorilor preşedintelui Mohamed Morsi.

Actualizare 18.08. Președintele american Barack Obama a condamnat guvernul egiptean interimar și a spus că SUA anulează un exercițiu militar comun, în urma violențelor de miercuri. De asemenea, a cerut ridicarea stării de urgență și respectarea drepturilor minorităților. „Ciclul violențelor trebuie oprit”, a subliniat președintele.

Potrivit lui Obama, operațiunea Bright Star - un exercițiu militar comun cu forțele egiptene, care urma să se desfășoare în regiunea Sinai luna viitoare - nu va mai avea loc. Liderul american a sugerat că ar putea fi luate și alte măsuri. El nu a menționat însă o eventuală blocare a ajutorului militar și economic de 1,5 miliarde de dolari acordat de SUA autorităților de la Cairo. 

Și alte state au avut reacții dure. Situaţia din Egipt prezintă „toate caracteristicile unei lovituri de stat militare", a apreciat joi şeful diplomaţiei norvegiene. „Are toate caracteristicile unei lovituri de stat militare", a declarat pentru agenţia de presă norvegiană NTB ministrul Afacerilor Externe Espen Barth Eide, care nu a calificat direct faptele drept o "lovitură de stat". „Un preşedinte ales a fost demis, un vicepreşedinte a demisionat şi liderul principal este un comandant militar", a explicat el, citat de Mediafax.

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay, a cerut joi o anchetă asupra modului în care au acţionat forţele de ordine din Egipt în confruntările de miercuri, soldate cu peste 500 de morţi. Într-un comunicat publicat la Geneva, Pillay declară că „este necesară o anchetă independentă, imparţială, efectivă şi credibilă cu privire la acţiunile forţelor de securitate". "Toţi cei care vor fi găsiţi vinovaţi" vor trebui "să răspundă", a adăugat ea.

Răspunsul ONU a dezvăluit, de asemenea, că numărul victimelor variază în funcţie de surse. Guvernul egiptean avansează un număr de peste 500 de morţi, în timp ce Fraţii Musulmani vorbesc despre peste 2.000 de morţi, a subliniat ea. 

Ambasadorul Egiptului la Madrid este convocat vineri de Ministerul de Externe pentru a i se transmite „îngrijorarea" Spaniei în faţa violenţelor şi stării de urgenţă decretate de autorităţile egiptene, cărora Spania le-a cerut să dea dovadă de reţinere, a anunţat joi ministerul. Madridul „regretă profund evenimentele grave produse în Egipt în timpul dispersării manifestaţiilor susţinătorilor fostului preşedinte" islamist Mohamed Morsi, înlăturat de armată la 3 iulie, afirmă ministerul într-un comunicat. 

Acesta „îşi exprimă îngrijorarea pentru decretarea stării de urgenţă şi cere ridicarea acesteia cât mai repede posibil, precum şi evitarea oricărei noi vărsări de sânge".  

Actualizare 16.05. Bilanțul deceselor a ajuns la 525 și este foarte posibil să crească, iar numărul răniților depășește 3.700. Joi, sute de susținători ai Fraților Musulmani au luat cu asalt o clădire guvernamentală din Giza și i-au dat foc. 

Actualizare 13.07. Danemarca a anunţat joi că va suspenda ajutorul pe care îl oferă Egiptului, a doua zi după baia de sânge provocată de dispersarea violentă a manifestaţiilor de la Cairo.

Valoarea ajutorului nu este mare, Copenhaga acordând 30 de milioane de coroane daneze (patru milioane de euro) pentru două proiecte, unul prin intermediul Organizaţiei Internaţionale a Muncii, iar celălalt prin intermediul Băncii Mondiale.  

Un total de 3.572 de răniţi au fost, de asemenea, înregistraţi în toată ţara, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii.

Potrivit acestui bilanţ, aproximativ 200 de persoane au murit doar în pieţele Rabaa al-Adawiya şi Nahda din Cairo, care erau ocupate de aproximativ o lună şi jumătate de susţinătorii preşedintelui islamist Mohamed Morsi, destituit şi arestat de armată la 3 iulie.

Egiptul a închis, miercuri, punctul de trecere a frontierei spre Fâşia Gaza pentru o durată nedeterminată, după violenţele provocate de dispersarea sângeroasă a susţinătorilor preşedintelui islamist demis Mohamed Morsi, potrivit unui oficial din domeniul securităţii.

 Poliţia şi armata au luat cu asalt, miercuri, două pieţe din capitală, ocupate de peste o lună de susţinătorii lui Morsi, provocând ciocniri şi în restul ţări, reamintește Mediafax.

În urma violenţelor a fost decretată stare de urgenţă timp de o lună şi au fost impuse restricţii de circulaţie în jumătate din ţară, între orele 19.00-06.00 (20.00-07.00 ora României).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri