Petrolier din Coreea de Nord, acostat într-un port libian controlat de o grupare rebelă, amenințat că va fi aruncat în aer

Data publicării:
petrolier

Petrolierul nord-coreean botezat Gloria Dimineţii a fost fotografiat în portul mediteranean Es Sider, din estul Libiei. Portul este controlat în prezent de rebelii care au luptat împotriva fostului dictator Muammar Gaddafi şi care, după căderea vechiului regim nu au fost mulţumiţi nici de noul guvern.

Controlând portul, rebelii controlează acum şi terminalele sale petroliere. Şi, cum guvernul Libiei nu are voie să îi vândă petrol Coreei de Nord, nord-coreeni au decis să cumpere petrol direct de la grupările rebele.

Aşa că, în momentul de faţă nava nord-coreeană este plină de petrol, dar nu poate să părăsească portul. Ieri mai multe nave de război au ajuns în apropierea portului, iar guvernul de la Tripoli a anunţat că petrolierul nord-coreean va fi aruncat în aer dacă va încerca să părăsească apele Libiei.

Guvernul Libiei nu este deranjat neapărat de modul în care Coreea de Nord reuşeşte să ocolească sancţiunile internaţionale. Ci este deranjat de faptul că rebelii au reuşit să preia controlul asupra unei părţi din industria petrolieră. Reuşesc astfel să îşi finanţeze insurgenţele.

De altfel armata încearcă să gonească orice navă străină care încearcă să se alimenteze de la terminalele petroliere ale rebelilor. Cel mai recent marina militară a tras asupra unei nave malteze care voia să intre în portul Sider.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri