Foto Dezastru ecologic în Mauritius. Petrolierul eșuat s-ar putea rupe în două

Data actualizării: Data publicării:
petrolier esuat mauritius
Dezastru ecologic în Mauritius. Foto: Profimedia Images

Autoritățile din Mauritius au declarat „stare de urgență ecologică”, după ce o navă a eșuat în largul coastelor și aproximativ 1.000 de tone de petrol s-au scurs într-o lagună a Oceanului Indian. Experții avertizează însă că nava s-ar putea rupe în două ceea ce ar duce la o adevărată catastrofă ecologică, informează CNN.

Nava deținută de o companie japoneză s-a ciocnit în 25 iulie de un recif de corali din estul insulei, în apropierea rezervației Blue Bay Marine Park, unde apele „impecabil de curate” reprezintă o binecusnoscută atracție turistică pentru cei care doresc să facă plajă în acest paradis tropical.

profimedia-petrolier esuat mauritius
Foto: Profimedia Images

O operațiune masivă de curățare a fost lansată de pe mal, mii de voluntari încercând să oprească dezastrul. Cu toate acestea, cei implicați în operațiune au spus marți că au apărut fisuri noi și că există riscul ca nava să se rupă, iar alte mii de tone de combustibil să fie eliberate în lagună.

„Există o mare probabilitate ca această navă să se rupă în două. În rezervoare mai sunt depozitate cel puțin 2.500 de tone de petrol”, a declarat Sunil Dowarkasing, fost strateg pentru Greenpeace International și fost membru al parlamentului din Mauritius.

profimedia-petrolier esuat mauritius 2
Foto: Profimedia Images

Dezastru ecologic

Dowarkasing a spus că nava are trei rezervoare de petrol, dintre care unul s-a scurs în ocean. Acea scurgere s-a oprit și o operațiune este în curs de desfășurare, folosind pompe și echipe de salvare, pentru a scoate petrolul din celelalte tancuri înainte ca nava să se rupă.

Deversarea se apropie de două ecosisteme marine protejate și de rezervația Parcului Marin Blue Bay. În apropiere se află o serie de plaje turistice populare și plantații de mangrove.

petrolier esuat mauritius
Foto: Profimedia Images

Vikash Tatayah, directorul conservării Fundației Mauritius Wildlife, a declarat că echipele au lucrat pentru salvarea multor specii de plante și animale sălbatice dintr-o insulă din apropiere.

De asemenea, preocupările cresc pentru miile de localnici ale căror mijloace de trai vor fi afectate de catastrofă. Insula se bazează foarte mult pe pescuit și turism și a fost deja afectată de pandemia de coronavirus.

Redactor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri