Planeta sub cod roșu. Recorduri de temperatură doborâte în fiecare zi în mai multe zone de pe glob

Data publicării:
A tourist refreshes himself in a fountain at Piazza del Popolo in Rome.
Roma are 2.500 de fântâni cu apă potabilă pentru turiști. Foto: Profimedia

Europa, Asia şi America de Nord continuă să sufere miercuri din cauza căldurii extreme în mai multe regiuni, unde temperaturile caniculare au provocat deja incendii de pădure violente în ultimele zile. Indiferent despre ce regiune vorbim, se înregistrează noi recorduri de temperaturi, iar ONU avertizează că vor fi valuri și mai fierbinți, îndemnând fiecare persoană să-și facă „planuri de urgenţă” pentru orice situație. 

Din California până în China, autorităţile au avertizat asupra pericolului pe care îl reprezintă aceste temperaturi pentru sănătate, îndemnând populaţia să bea apă şi să se adăpostească de soare.

Şi în Europa, mai multe regiuni au fost plasate sub cod roşu din cauza „pericolului extrem” reprezentat de aceste temperaturi, în timp ce pompierii se luptă cu un incendiu care a devastat 3.500 de hectare în arhipelagul Canare.

Potrivit Agenţiei meteorologice spaniole (Aemet), marți au fost înregistrate 45,3 grade Celsius la Figueres, în Catalonia (nord-est), şi 43,7 grade Celsius în Insulele Baleare, scrie Agerpres, preluând AFP.

Recorduri de căldură doborâte

Marţi au fost doborâte recorduri de temperatură în întreaga lume, iar miercuri sunt aşteptate noi valuri de căldură.

Beijingul a doborât un record vechi de 23 de ani, cu 27 de zile consecutive de temperaturi peste 35 de grade Celsius, potrivit meteorologilor.

Phoenix, capitala statului Arizona, în sudul Statelor Unite, a doborât un record similar, în vigoare de 49 de ani, cu a 19-a zi consecutivă de temperaturi de peste sau egale cu 43,3 grade Celsius, au precizat meteorologii.

În sudul Franţei, recordurile au fost doborâte mai ales la altitudine în Alpi (est), Pirinei (vest) şi în insula Corsica, au anunţat serviciile meteorologice. Aceste recorduri sunt cu 8 - 11,9 grade Celsius mai ridicate decât cele normale pentru acest sezon.

47 de incendii în Grecia

ONU a cerut lumii să se pregătească pentru „valuri de căldură mai intense” îndemnând fiecare persoană să îşi stabilească propriile „planuri de urgenţă” pentru a face faţă acestor temperaturi extreme, zi şi noapte.

După „Cerberus” (câinele cu trei capete care păzea porțile iadului în mitologia greacă), valul de căldură „Charon” (numit după luntraşul care transporta sufletele morţilor spre lumea de dincolo) învăluie litoralul nord-mediteranean.

Cele două valuri de căldură s-au succedat rapid, aducând în Europa valuri de aer fierbinte din Africa, ceea ce a dus la creșterea fără precedent a temperaturilor.

În Grecia, nu mai puţin de 47 de incendii au izbucnit în ultimele 24 de ore, potrivit pompierilor. Două dintre acestea, la vest de Atena, nu fuseseră aduse sub control până la sfârşitul zilei de marţi.

Un alt val de căldură, cu maxime de 44 de grade Celsius, este aşteptat în Grecia începând de joi.

Roma arde

În Italia, 20 de oraşe au fost plasate sub cod roşu.

La Roma, temperaturile au ajuns la 40 de grade Celsius, cu puţin sub recordul local de 40,5 grade Celsius datând din august 2007. Căldura nu a împiedicat însă turiştii să viziteze Oraşul Etern, unde 2.500 de fântâni cu apă potabilă proaspătă le pot potoli setea.

Marţi la începutul după-amiezii, cea mai ridicată temperatură înregistrată în Italia, care deţine recordul de căldură pentru Europa continentală, cu 48,8 de grade Celsius măsurate în Sicilia pe 11 august 2021, a fost de 44 de grade Celsius la Ragusa, în aceeaşi regiune.

Autorităţile au fost nevoite să ia măsuri speciale de precauţie pentru a-i proteja pe tineri şi pe bătrâni de căldură.

10 milioane ha au ars în Canada

În Statele Unite, serviciile meteorologice au semnalat un val de căldură „apăsătoare” în sudul ţării.

Mai multe incendii foarte violente înregistrate în California au dus la evacuarea populaţiei. Cel mai mare, Rabbit Fire, a ars aproximativ 3.200 de hectare.

În Canada, peste zece milioane de hectare au fost deja mistuite de flăcări în acest an, 882 de incendii fiind încă active luni, dintre care 579 sunt considerate scăpate de sub control, potrivit Canadian Interagency Forest Fire Centre (CIFFC).

Doi pompieri au murit în lupta împotriva acestor megaincendii.

Japonia a emis, de asemenea, alerte de caniculă pentru 32 din cele 47 de prefecturi ale sale, care se confruntă cu temperaturi apropiate de recordul absolut de 41,1 grade Celsius atins în 2018.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri