Poliţia tunisiană a dejucat un atac terorist care viza zone turistice din ţară

Data publicării:
Polițist tunisian cu o mitralieră.
Poliţia tunisiană a dejucat un atac terorist care viza zone turistice din ţară. Foto: Profimedia

Poliţia tunisiană a dejucat un atac plănuit de către o femeie venită din Siria, unde aceasta se pregătise „cu grupuri teroriste”, fiind vizate zone turistice din Tunisia, a anunţat vineri Ministerul de Interne din această ţară, potrivit Reuters.

Femeia, care intenţiona să se arunce în aer cu ajutorul unei centuri explozive, a fost întemniţată.

Ministerul de Interne tunisian a menţionat că femeia a revenit din Siria în Tunisia, via Turcia, pe 10 ianuarie, după ce se antrenase un an pe teritoriul sirian, unde a elaborat planul atacului.

Forţele de securitate tunisiene au dejucat, în ultimii ani, mai multe atacuri jihadiste şi au devenit mai eficiente în a răspunde la aceste atacuri care survin, au apreciat diplomaţi occidentali.

În luna noiembrie, poliţia a împuşcat un extremist care încerca să îi atace cu un cuţit şi un satâr în capitala Tunis. Individul a supravieţuit.

După căderea în 2011 a regimului dictatorial condus de Zine El Abidine Ben Ali, Tunisia s-a confruntat cu o ascensiune a mişcării jihadiste, responsabilă de moartea a zeci de soldaţi şi poliţişti, dar şi a numeroşi civili şi 59 de turişti străini.

În septembrie 2012 ambasada SUA a fost ţinta unor protestatari proveniţi în cea mai mare parte din mişcarea salafistă, care au demonstrat împotriva unui film islamofob realizat în SUA. Patru persoane au fost ucise şi zeci rănite în înfruntări violente între poliţie şi manifestanţi.

După o serie de atacuri care i-au vizat în special pe turiştii de pe o plajă din Sousse şi de la celebrul muzeu Bardo din Tunis în 2015, situaţia de securitate s-a ameliorat net în ultimii trei ani, mai scrie sursa citată de Agerpres.

Atacuri împotriva forţelor de securitate au avut loc însă în continuare, în special în masivele muntoase de la frontiera cu Algeria şi în capitala Tunis.

În iunie 2019, un dublu atentat sinucigaş revendicat de Stat Islamic a vizat poliţişti din centrul Tunisului şi a provocat moartea unuia dintre ei. În octombrie 2018, o femeie de circa 30 de ani a declanşat un dispozitiv exploziv artizanal în apropierea unei patrule de poliţie în plin centrul oraşului, rănind 26 de persoane.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri