Politician venezuelan, mort în detenție. Era suspectat că a vrut să-l omoare pe președinte

Data publicării:
priveghi alban - twitter
Foto: Twitter

Consilierul municipal Fernando Alban, în vârstă de 56 de ani, a murit căzând de la etajul zece al serviciului venezuelean de informaţii (SEBIN), a anunţat luni ministrul de interne de la Caracas într-un mesaj pe reţeaua Twitter, preluat de Reuters. Opoziţia susţine că a fost vorba de o crimă comisă de autorităţi, relatează Agerpres.

priveghi alban - twitter
Foto: Twitter

„În momentul în care urma să fie dus în instanţă, în timp ce era în sala de aşteptare a SEBIN, a sărit pe fereastra clădirii şi a căzut, provocându-şi moartea”, a scris ministrul Nestor Reverol.

Alban a fost închis vineri sub acuzaţia de implicare în explozia a două drone la o paradă militară la care asista preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, la începutul lui august.

Citiți și:  VIDEO. Preşedintele Venezuelei, vizat de o tentativă de asasinat cu dronă. Momentul atacului

Procurorul general Tarek Saab a oferit o versiune oarecum diferită de a lui Reverol privind incidentul. El a declarat la televiziune că Alban a cerut să meargă la toaletă şi a sărit pe fereastra de acolo.

Partidul lui Alban, Primero Justicia, (PJ, Mai Întâi Justiţie), a acuzat regimul Maduro. „Cu mare durere şi dorinţă de dreptate spunem poporului Venezuelei (...) că Fernando Alban a fost ucis de mâinile regimului lui Nicolas Maduro”, arată un comunicat al partidului, fără a oferi dovezi sau detalii despre presupusa crimă.

PJ susţine că Fernando Alban a fost arestat din cauza declaraţiilor făcute luna trecută la Adunarea Generală a ONU de la New York, unde a denunţat încălcarea drepturilor omului în Venezuela.

Asistenta consilierului, Mileidy Blanco, a declarat agenţiei Reuters, în faţa sediului SEBIN: „I-am spus să plece din ţară, să se ducă cu familia. Şi n-a făcut asta, îşi iubea prea mult ţara”.

O delegaţie a PJ s-a prezentat la SEBIN pentru a cere răspunsuri despre moartea lui Alban, care era consilier municipal într-un sector din capitala Caracas.

Opoziţia afirmă că în Venezuela există sute de deţinuţi politic, închişi sub acuzaţii false pentru a descuraja disidenţa. Organizaţia Naţiunilor Unite a arătat că deţinuţii sunt adesea supuşi unor rele tratamente, inclusiv tortură în câteva cazuri dovedite. După exploziile de la parada din 2 august, soldate cu rănirea a şapte militari, au fost arestate cel puţin 30 de persoane. Autorităţile neagă că ar fi deţinuţi politic şi susţin că arestările sunt legale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri