Polițiști condamnați pe viață în „războiul împotriva drogurilor” declanșat de Rodrigo Duterte

Data actualizării: Data publicării:
Philippine Presidential Candidates Campaign On Labour Day
MANILA, PHILIPPINES - MAY 01: Philippine presidential candidate Rodrigo Duterte gestures during a labor day campaign rally on May 1, 2016 in Manila, Philippines. Duterte, a tough-talking mayor of Davao in Mindanao has been the surprise pre-election poll favourite pulling away from his rivals despite controversial speeches and little national government experience. Opinion polls has shown Mr Duterte has maintained his lead with 33 percent support in the Philippines as Senator Grace Poe looks at impossible odds, with only 22 percent supporting her. The Philippine presidential campaign ends on May 7 with elections slated for May 9 and features 5 presidential candidates vying for the top post. (Photo by Dondi Tawatao/Getty Images)

Trei poliţişti din Filipine au primit joi pedepse grele cu închisoarea pentru uciderea unui adolescent în 2017, în prima condamnare a unor angajaţi ai poliţiei implicaţi în sângerosul "război împotriva drogurilor" al preşedintelui filipinez Rodrigo Duterte, informează AFP.

Philippine Presidential Candidates Campaign On Labour Day
Rodrigo Duterte a ajuns la putere acum doi ani / Guliver / Getty Images

Rodrigo Duterte, care a fost ales în 2016 în urma promisiunilor sale de a eradica traficul de droguri care subminează arhipelagul, i-a apărat aproape întotdeauna pe poliţişti, ducându-şi campania sângeroasă împotriva drogurilor în pofida celor care îl acuză de grave încălcări ale drepturilor omului.

Însă el a renunţat la această linie de conduită în urma morţii lui Kian delos Santos, în august 2017, care a provocat - fenomen rar - manifestaţii împotriva "războiului drogurilor". Uciderea adolescentului de 17 ani, fiul unui vânzător ambulant şi a unei mame imigrante femeie de menaj, a ţinut prima pagină a ziarelor şi a declanşat indignarea populaţiei.

Poliţia l-a acuzat că este traficant de droguri care a tras asupra poliţiştilor în timpul arestării sale, însă imagini de pe camerele de supraveghere au arătat doi bărbaţi care trăgeau după ei un tânăr neînarmat. El a fost ucis cu două gloanţe în cap.

Familia Delos Santos a izbucnit în lacrimi, joi, când un tribunal din nordul Manilei a anunţat condamnarea a trei poliţişti la închisoare pe viaţă, cu o perioadă de siguranţă de 20 de ani.

După ce Duterte a sosit la putere, în urmă cu doi ani, poliţia a anunţat că a ucis aproape 5.000 de oameni în cadrul unor operaţiuni antidrog. Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului estimează că bilanţul real este de trei ori mai mare şi că această campanie ar putea dezvălui crime împotriva umanităţii.

Decizia de joi a fost salutată de detractorii campaniei antidrog a lui Duterte.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri