Sari la conținut

Polițiști: Ucigașul din Dallas pregătea un atac cu efecte „devastatoare”

Foto: Guliver / GettyImages

Fostul militar de culoare, identificat drept Micah Johnson, care a fost ucis de poliţie, avea „alte planuri devastatoare”, a dezvăluit şeful poliţiei din Dallas, David Brown.

Bărbatul pregătea un atac de mult timp, iar măcelul de joi, când a ucis cinci polițiști, a fost doar o primă încercare.

Anchetatorii cred că „suspectul ştia să manipuleze explozivi, iar materialul descoperit era atât de important că ar fi avut efecte devastatoare în oraşul nostru şi în nordul Texasului”, a spus comandantul poliţiei din Dallas la CNN.

Afirmațiile sale vin în condițiile în care forţele de ordine au făcut peste 200 de reţineri, în mai multe oraşe din Statele Unite, în cadrul unor manifestaţii, în contextul unor tensiuni puternice între afroamericani şi poliţişti, potrivit poliţiei şi presei.

Aceste arestări au fost operate la 48 de ore după ce fostul militar a deschis focul asupra unor poliţişti la Dallas, a omorât cinci şi a rănit şapte dintre ei.

Atacul a fost comis în timpul unui protest. Înainte să moară, atacatorul le-a spus echipelor de intervenţie că era furios din cauza ultimelor incidente, în care poliţişti au ucis, fără niciun motiv, tineri afro-americani.

Mii de americani de culoare au ieşit în stradă, în centrul oraşului Dallas, să protesteze după cele mai recente două incidente în care doi bărbaţi au fost împuşcaţi mortal de poliţişti, în statele Minnesotta şi Louisiana. Şi, în timp ce manifestanţii strigau „nu trage”, au început să se audă împuşcături.

A urmat un atac foarte bine coordonat, care a provocat teroare pe străzi. Ţinte au fost poliţiştii care asigurau paza în timpul protestului. În total, cinci poliţişti au fost ucişi şi alţi şapte răniţi. Au mai fost împuşcaţi şi doi civili.

„Mergeam pe stradă când lunetistul a început să tragă. Vedeam poliţiştii cum se aplecau. Erau vreo 5-6 poliţşti şi erau împuşcaţi toţi. Era imediat după protest. Noi tocmai mergeam spre maşină. Alergam şi ei continuau să tragă. Nu ştiam de unde vin împuşcăturile”, povestea un martor.

Citește și:

ESENŢIAL. Secvenţele filmului sângeros din Dallas
Cinci polițiști uciși în SUA. Incidentele recente care au reaprins tensiunile rasiale