Polonia. Ministrul adjunct al apărării a demisionat după ce a fost acuzat de corupție

Data publicării:
bani euro 1-3

 

„Sunt ţinta unor atacuri nedrepte, care au devenit o povară prea grea pentru premier, guvernul său şi ministrul Apărării", a afirmat generalul Skryzpczak, în vârstă de 57 de ani, pentru a-şi justifica demisia, relatează Mediafax.

Generalul este anchetat din septembrie de Parchet în urma suspiciunilor de corupţie pe care el le-a respins mereu.

Cotidianul polonez Gazeta Wyborcza a publicat recent faxul unei scrisori adresate în martie unui oficial de rang înalt al Ministerului israelian al Apărării, în care acesta părea să favorizeze o societate israeliană într-o licitaţie pentru achiziţionarea unor avioane fără pilot pentru armata poloneză.

Anunţul demisiei generalului Skrzypczak, acceptată de ministrul Apărării Tomasz Siemoniak, intervine înaintea unei vizite la Varşovia a preşedintelui francez Francois Hollande, care se va axa mai ales pe cooperarea militară între Franţa şi Polonia.

Polonia, angajată într-un vast program de modernizare a forţelor sale armate, intenţionează să cheltuiască în acest scop 140 de miliarde de zloţi (33,3 miliarde de euro) în cursul următorilor ani.

Contrar celorlalte state europene, Polonia, membră a NATO din 1999, nu a redus bugetul Apărării în timpul crizei. În virtutea unei legi din 2001, acest buget rămâne fix la 1,95 la sută din PIB. Anul acesta, el a fost ridicat la 31,17 miliarde de zloţi (7,4 miliarde de euro), dintre care mai mult de un sfert este consacrat modernizării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri