Polonia se simte amenințată. NATO se întrunește duminică pe tema Ucraina

Data publicării:
Bronislaw Komorowski presedinte Polonia-AFP Mediafax Foto-MARY ALTAFFER

 Președintele Poloniei, Bronislaw Komorowski / FOTO: AFP/MEDIAFAX

„Polonia a solicitat NATO convocarea de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic, în virtutea articolului IV al Tratatului de la Washington (...), deoarece ne simţim ameninţaţi de o eventuală intervenţie militară rusă în teritoriul Ucrainei", a declarat Komorowski, relatează Mediafax, care citează AFP.

Imediat, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat pe contul său de Twitteri-a convocat pe cei 28 de ambasadori ai ţărilor membre ale Alianţei la o reuniune de urgenţă duminică, la Bruxelles, pentru a discuta pe marginea „situaţiei grave din Ucraina”.

„Aliaţii din cadrul NATO se vor consulta pe marginea situaţiei grave din Ucraina. Consiliul Nord-Atlantic se va reuni mâine, urmat de o Comisie NATO-Ucraina”, a anunţat el.

Potrivit unor surse diplomatice, ambasadorii se vor întâlni la ora 12.00 GMT (14.00, ora României), iar Comisia NATO-Ucraina îşi va începe lucrările trei ore mai târziu, la 15.00 GMT (17.00, ora României).

Această reuniune va avea loc cu o zi înainte de reuniunea de criză prevăzută între cei 28 de miniştri europeni de Externe.

„Rusia trebuie să respecte suveranitatea Ucrainei, integritatea sa teritorială şi frontierele sale”, mai scrie pe Twitter Rasmussen.

Tot sâmbătă, Polonia a făcut apel către ţările semnatare (Rusia, Statele Unite şi Marea Britanie) ale Memorandumului de la Budapesta, adoptat în 1994, „să-şi realizeze angajamentele” privind respectarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

La rândul său, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a solicitat Rusiei să renunţe la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi să respecte legislaţia internaţională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri