Sari la conținut

Potențial atac terorist, dejucat de poliția canadiană

O operațiune a fost lansată la Strathroy, oraș din sud-estul provinciei Ontario, la 225 km vest de Toronto, una dintre cele mai mari metropole canadiene, iar un individ ar fi fost împușcat în urma unei confruntări cu poliția, potrivit Agerpres.

Într-un comunicat, GRC anunță că suspectul a fost identificat, iar forțele de ordine au luat măsuri pentru a asigura securitatea publicului.

Surse din securitate au declarat pentru Reuters, sub rezerva anonimatului, că suspectul era Aaron Driver (23 de ani), care fusese arestat anul trecut pentru sprijin deschis acordat grupării jihadiste Statul Islamic pe rețelele de socializare. Poliția a declarat miercuri că a identificat un individ după ce a primit "informații credibile despre o potențială amenințare teroristă" venind de la un singur suspect.

Conform CBS, Driver fusese judecat la începutul anului în orașul Winnipeg, provincia Manitoba, iar în finalul procesului el și-a asumat obligația de a respecta ordinea publică, stabilindu-i-se domiciliul la Strathroy, sub controlul poliției pe care avea datoria să o informeze toate deplasările sale în afara orașului.

Inițial, poliția canadiană anunțase că a reușit să dejoace un atentat terorist, arestând un suspect. Ea și-a bazat operațiunea pe "informații credibile despre un potențial atac terorist", care urma să aibă loc la 10 august.

Ministrul canadian pentru securitatea publică și protecția civilă, Ralf Goodale, l-a informat pe premierul Justin Trudeau în legătură cu această situație, "confirmându-i că securitatea populației a fost protejată în mod adecvat și că ea rămâne astfel". Goodale a adăugat că "în lumina tuturor informațiilor pertinente nivelul de amenințare teroristă pentru Canada rămâne mediu", unde se situează încă din toamna anului 2014.

Potrivit canalului CTV News, care citează un document confidențial, individul ar fi avut legături cu Statul Islamic și că ar fi intenționat să detoneze un dispozitiv exploziv într-un loc frecventat de numeroase persoane.