Povestea dramatică a unui imigrant palestinian

Data publicării:
imigranti

Astfel de poveşti ajung tot mai des în atenţia presei, iar numărul celor care sunt dispuşi să rişte orice pentru a fugi din zonele de conflict din multe state africane creşte. Zilele trecute, autorităţile italiene au salvat din Marea Mediterană 3.600 de imigranţi africani.

Wael al-Sahlee este un sculptor palestinian trecut de 40 de ani care a trăit aproape întreaga viaţă într-o tabără de refugiaţi din Siria. Când în această ţară a izbucnit războiul civil, a fugit cu familia în Iordania, dar acolo nu a găsit nimic de muncă. Şi-a luat copilul şi a încercat să ajungă în Europa, unde spera să găsească o viaţă mai bună. Drumurile i-au dus în Sudan, de unde au fost trimişi în Dubai.

Este locul în care au rămas blocaţi, fiindcă autorităţile din Emiratele Arabe, Iordania şi Turcia au refuzat, pe rând, să-i primească. Aşa că cei doi, tată şi fiu, au trăit două săptămâni într-un terminal al aeroportului din Dubai. În cele din urmă, la presiunea unor organizaţii neguvernamentale, au fost reprimiţi în Iordania.

Poveşti asemănătoare sunt spuse de foarte mulţi imigranţi. Sandra Dike a fugit din Nigeria ca să scape de teroarea grupării Boko Haram şi a fost salvată de o navă germană de pe o barcă din largul coastelor Libiei.

Nu eram în siguranţă dacă ne duceam într-un loc public precum o biserică sau o piaţă, deoarece puteau să pună bombe oricând, aşa că am decis să venim în Libia. Dar ajunşi în Libia am văzut că războiul este mai rău, aşa că am decis să venim în Italia”, a spus Sandra Dike, imigrantă din Nigeria, gravidă în 8 luni.

Alţi 600 de oameni au fost salvaţi de Marina Regală Britanică, în timp ce încercau să ajungă din Africa în Europa. 

Pentru a evita drame asemenea celei de luna trecută, când 800 de imigranţi s-au înecat în Marea Mediterană, Comisia Europeană propune ca fiecare stat membru al Uniunii să primească imigranţi din statele africane.

„Am salutat cu bucurie eforturile Uniunii Europene să dezvolte un plan complet pentru a răspunde la această tragedie ce se întâmplă în Marea Mediterană”, a spus Jens Stoltenberg, secretarul-general al NATO. 

Autorităţile italiene estimează că 200.000 de imigranţi ajung anual în Europa după ce traversează Marea Mediterană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri