Povestea tânărului care a declanşat războiul din Siria

Data publicării:
naief abazid

Băiatul care a declanşat războiul din Siria, cu un graffiti scris pe un zid, a fost decoperit de jurnaliştii canadieni.

Sirianul Naief Abazid avea 14 ani când a scris un mesaj împotriva preşedintelui Bashar al-Assad pe un zid din oraşul Derra, în februarie 2011.

„Acum e rândul tău, doctore Assad”, a scris copilul, cu trimitere la revoluţiile din Primăvara arabă care au dus la înlăturarea dictatorilor din Tunisia şi Egipt. A doua zi, el a fost arestat, împreună cu alţi 22 de tineri.

După câteva săptămâni, familiile tinerilor au ieşit în stradă să ceară eliberarea rudelor. Forţele guvernamentale au tras în manifestanţi, iar de aici până la revolta generală care a dus la izbucnirea războiului civil a fost doar un pas.

Tânărul care a declanşat revolta este acum refugiat şi trăieşte la Viena, potrivit publicației canadiene Globe and Mail.

În primul an de război, Naief Abazid a rămas în Deraa cu familia sa, fără să pună mâna vreodată pe alte arme decât pe spray-ul său. După ce a fost rănit la un braț de un glonț, el a fost trimis la un spital în Iordania. A petrecut doi ani în tabere pentru refugiați iordaniene împreună cu familia sa înainte de a se întoarce în Siria în 2014. Imaginea orașului său „distrus în întregime” rămâne o amintire „oribilă”. Timp de șapte luni, el și familia lui au trăit în teroare, sub bombele regimului Bashar al-Assad.

La jumătatea lunii septembrie 2015,  au auzit declarația Angelei Merkel care anunța că Germania îi va primi pe refugiații sirieni care vor sosi la frontierele sale. Naief, însoțit de fratele său și de unul dintre veri, au început un periplu îndelungat și costisitor.

„Nu mai aveam un viitor în Deraa. Acolo nu existau decât două opțiuni: să fii ucis sau să devii o persoană fără adăpost, explică el.

Tinerii au ajuns mai întâi în Turcia, după ce au străbătut teritoriile controlate de jihadiștii Statului Islamic, apoi au plătit un preț fabulos unor călăuze pentru a se putea îmbarca pe una dintre navele traficanților, au ajuns în Grecia, iar apoi în Macedonia.  Au traversat Serbia și Ungaria, sosind în cele din urmă în Austria, la Viena, unde Naief se află și în prezent, încercând de peste un an să-și facă un loc departe de țara sa de origine.

Potrivit agenţiilor neguvernamentale, în războiul din Siria şi-au pierdut viaţa peste 400.000 de oameni.

Surse: Digi24, Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri