Premieră la ONU. SUA votează împotriva unei rezoluții privind înălțimile Golan

Data publicării:
Tensions Rise Along The Israeli/Syrian Border
GOLAN HEIGHTS - MAY 07: (ISRAEL OUT) A cloud from an explosion rises near the Syrian village of Al' Rafide at the border with Israel May 7, 2013 in the Israeli-annexed Golan Heights. Syria has accused Israel of launching a series of airstrikes on targets near the Lebanon/Syria border, including an arms shipment and the Jamraya research centre, that was thought to produce chemical weapons. (Photo by Uriel Sinai/Getty Images)

Statele Unite s-au opus vineri, pentru prima dată, unui proiect de rezoluţie anual al ONU prin care se cere Israelului să renunţe la ocupaţia înălţimilor Golan, informează Reuters. Până acum, în fiecare an, reprezentantul SUA la Naţiunile Unite s-a abţinut de la vot.

Tensions Rise Along The Israeli/Syrian Border
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Teritoriul sirian de circa 1200 de km pătraţi a fost ocupat în mare parte de Israel în timpul războiului din 1967. Statul israelian a anexat ulterior o parte din înălţimile Golan, dar decizia unilaterală nu este recunoscută de comunitatea internaţională. Anual, Organizaţia Naţiunilor Unite votează o rezoluţie privind "înălţimile Golan ocupate", care declară "nulă şi neavenită" impunerea jurisdicţiei israeliene în zona respectivă, potrivit Agerpres.

Anul acesta, proiectul de rezoluţie a fost aprobat cu 151 de voturi pentru, 14 abţineri şi două voturi împotrivă - Israel şi SUA. Rezoluţia urmează să fie adoptată oficial luna viitoare.

Ministrul israelian al securităţii publice, Gilad Erdan, a afirmat că decizia Washingtonului este "extrem de importantă" şi că "nicio persoană sănătoasă la minte nu poate crede că (înălţimile Golan) trebuie date lui Assad (n. red. - preşedintele sirian, Bashar al-Assad) şi Iranului" - stat care, reaminteşte Reuters, a sprijinit puterea de la Damasc în războiul civil din Siria.

Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, anunţase de joi că "Statele Unite nu se vor mai abţine când ONU se angajează în votul anual inutil privind înălţimile Golan" şi apreciase într-un comunicat că "rezoluţia este pur şi simplu părtinitoare împotriva Israelului. Mai mult, atrocităţile pe care continuă să le comită regimul sirian dovedesc că acesta nu este apt să guverneze pe nimeni".

Ambasadorul SUA în Israel, David Friedman, a declarat în septembrie că se aşteaptă ca Israelul să păstreze pentru totdeauna teritoriul anexat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri