Premierul Australiei: Este posibil ca multe cadavre să fi rămas sub soarele de vară european, supuse ravagiilor provocate de căldură şi animale

Data publicării:
avion ucraina cadavre cercetare corpuri mediafax-1

 

"Este posibil ca multe cadavre să fie în continuare acolo, în aer liber, sub soarele de vară european, supuse interferenţelor şi ravagiilor provocate de căldură şi animale", a apreciat şeful Guvernului australian.

Experţii olandezi, care se ocupă de repatrierea cadavrelor pasagerilor zborului MH17, au numărat oficial 200 de corpuri neînsufleţite în trenul ajuns la Harkov marţi, în timp ce până în prezent se anunţaseră 282.

"Suntem absolut siguri că sunt corpurile a 200 de persoane diferite în tren", a explicat Jan Tuinder, şeful delegaţiei olandeze în Ucraina, în timpul unei conferinţe de presă la Harkov.

"Unde sunt celelalte? Acest lucru va face parte din investigaţiile următoare", care vor avea loc în Olanda, a adăugat el.

În total, 298 de persoane, dintre care 193 de olandezi, se aflau la bordul avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care se deplasa pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur şi care s-a prăbuşit joi în estul Ucrainei, într-o zonă controlată de separatişti proruşi, doborât probabil de o rachetă.

Zborul MH17, probabil doborât din eroare de către oameni slab pregătiţi - oficiali americani

"Explicaţia cea mai plauzibilă este că e vorba de o eroare" şi că racheta a fost lansată "de un echipaj slab pregătit", dat fiind faptul că sistemul utilizat - o baterie de rachete sol-aer de fabricaţie rusească Buk - necesită un anumit grad de cunoaştere şi de pregătire, a anunţat marţi un oficial american din domeniul securităţii, sub acoperirea anonimatului.

Chiar dacă racheta a fost lansată dintr-o zonă controlată de rebeli, este imposibil, pentru moment, de spus cine "a apăsat butonul" şi de ce, a adăugat acest oficial.

El a subliniat, de altfel, că serviciile americane de informaţii nu sunt în măsură să spună dacă ruşi erau prezenţi sau nu la baterie în momentul lansării rachetei.

În plus, serviciile americane de informaţii nu deţin dovezi că ruşii i-ar fi instruit pe separatişti să folosească rachetele de tip Buk - un sistem antiaerian relativ modern şi sofisticat.

În total, 298 de persoane, între care 193 de olandezi, se aflau la bordul avionului Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines prăbuşit joi în estul Ucrainei, într-o zonă controlată de separatiştii proruşi.

Pe de altă parte, aceşti oficiali au mai afirmat, într-o conferinţă de presă, că explicaţia dată de ruşi, care sugerează responsabilitatea Ucrainei, "nu este convingătoare".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri