Premierul bulgar Boiko Borisov și-a anunţat demisia

Data publicării:
20022013 20beta 20bulgari-50539

Protestele au fost generate de facturile mari la energie electrică și au degenerat în confruntări cu forțele de ordine. Facturile la electricitate din ianuarie, a căror valoare s-a dublat în comparaţie cu decembrie, au declanşat proteste înpeste 20 de oraşe dinBulgaria. Sloganurile antiguvernamentale s-au intensificat luni, în ciuda demiterii vicepremierului şi ministrului Finanţelor, Simeon Djankov, considerat la originea măsurilor care au dus la o scădere a nivelului trai al populației în ultimii ani.

De asemenea, licenţa societăţii de distribuiție a energiei electriceCEZ a fostretrasă marți.

Borisov a spus că întreg cabinetul său va demisiona, în jurul prânzului. Parlamentul trebuia să se pronunțe miercuri asupra unei remanieri guvernamentale, în urma vacantării postului de ministru de Finanțe.

„Poporul este cel care ne-a încredinţat puterea,astăzi noii-o dăm înapoi”,a spus Boiko Borisov, potrivit novinite.com. „Fiecare picătură de sânge este o rușine pentru noi”, a mai spus premierul referindu-se la violențele apărute între protestatari și forțele de ordine.

Partidul de centru-dreapta al premierului Boiko Borisov - GERB - are majoritate în Parlament, dar Bulgaria va avea în iulie alegeri legislative, iar potrivit sondajelor, GERB deține un avans foarte mic în fața socialiștilor.

Manevră politică?

Potrivit jurnalistului bulgar Vladimir Bereanu, gestul premierului ar putea fi o mișcare politică, pentru că Parlamentului ar putea să nu o accepte, mai ales că în Parlament este majoritar GERB, iar partidul face ceea ce îi spune liderul. Procedura în cazul demisiei guvernului este complicată, un partid din opoziție va trebui să încerce să formeze un nou guvern, iar dacă va fi votat, va trebui să fie dizolvat Parlamentul, să fie numit un guvern interimar și să se convoace alegeri, însă aceste proceduri durează trei luni, astfel încât noile alegeri vor ajunge să aibă loc tot când ar fi trebuit să fie cele normale - adică în iulie, a explicat Bereanu, la Digi24.

„Poate e un mod de a reuşi să obţină un scor mai bun în alegeri”. a opinat la Digi24 și analistul Christian Mititelu.

„Boiko Borisov este un politician experimentat şi nu cred că ar fi vrut să iasă cu totul din viaţa politică cu acest gest”, a declarat și Radu Carp, fost director al Institutului Diplomatic Român.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri